Izrael helyi lapértesülés szerint Lengyelországon keresztül adott el Ukrajnának drónelhárító eszközöket

2022. szeptember 13. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Irán a nyáron százas tételben adott el felderítő- és csapásmérő drónokat Oroszországnak, egy izraeli cég Lengyelországon keresztül drónelhárító rendszereket biztosított Ukrajnának, az üzlet elé az izraeli kormány sem gördített akadályt.

– derítette ki a Times of Israel (pontosabban annak héber nyelvű testvérlapja). A meg nem nevezett haditechnikai cég egyik alkalmazottja szerint a pilóta nélküli gépek kommunikációs és tájékozódórendszereinek megzavarására, illetve a drónok elfogására is alkalmas eszközöket azért kellett névleg Lengyelországnak eladni, mivel Izrael deklaráltan elzárkózik Ukrajna katonai támogatásától – ennek részben az az oka, hogy az izraeli légierőnek menetrendszerű szíriai légicsapásaihoz szüksége van az Aszad-rezsimet támogató Oroszország jóváhagyására, részben pedig az, hogy Izrael nem akarja veszélybe sodorni a háború előtt 165 ezresre becsült oroszországi zsidó közösséget.

A cég törvényi kötelezettségének eleget téve az üzletet jelentette a védelmi minisztériumnak, és azt sem rejtette véka alá, hogy a lengyel vásárló minden bizonnyal Ukrajnának adja tovább az eszközöket, azonban az izraeli kormány nem vétózta meg az üzletet. A cikk arról nem szól, hogy a megrendelés csak időben esett egybe az iráni drónüzlettel, vagy az izraeli kormányzat ezen az úton akarja-e eltántorítani Moszkvát a Teheránnal szorosabbra fűzött katonai partnerségi viszonytól.

Az izraeli hadiipar az elmúlt évek egyik legfontosabb katonai eszközének számító drónok és drónelhárító rendszerek területén is a világ élvonalába tartozik, rengeteg vásárlója is van. Maga Izrael pedig a gázai, a szír és a libanoni határon is rendszerbe állított elhárító rendszereket.

Ahogy arról részletesen is írtam, a háború elmúlt kétszáz napja alatt a légvédelemnek és az elektronikus elhárításnak köszönhetően mind az ukrán, mind az orosz drónkészletek kimerültek, miközben a drónok a felderítéstől a célmegjelölésen át a közvetlen csapásmérésig egyre több feladatot látnak el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!