Brit hírszerzés: Az orosz fegyveres erők egyik legtekintélyesebb alakulata vonult vissza Harkivnál

2022. szeptember 13. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi napok ukrajnai ellentámadásában olyan orosz alakulatok is súlyos veszteségeket szenvedtek, amelyek eredeti feladata Moszkva védelme és a NATO-val szembeni hadviselés volt – áll a brit katonai hírszerzés kedden ismertetett friss helyzetértékelésében.

Az ukrán védelmi minisztérium által 2022. szeptember 12-én kiadott képen az orosz erők egyik hátrahagyott állása látható Harkiv térségében – Fotó: Ukrán Védelmi Minisztérium / AFP
Az ukrán védelmi minisztérium által 2022. szeptember 12-én kiadott képen az orosz erők egyik hátrahagyott állása látható Harkiv térségében – Fotó: Ukrán Védelmi Minisztérium / AFP

A brit védelmi minisztérium elemzése szerint a Harkiv megyéből az elmúlt egy hétben visszavonult orosz egységek az első harckocsizó gárdahadsereghez tartoznak, amely az orosz nyugati katonai körzet parancsnoksága alatt áll. Ez az egység már az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában is súlyos veszteségeket szenvedett, és a Harkivban indított ukrán ellentámadás kezdetéig sem pótolták teljesen ezeket a veszteségeket.

A jelentés szerint az első harckocsizó gárdahadsereg az orosz fegyveres erők egyik legtekintélyesebb alakulata, és eredetileg Moszkva védelme a feladata, valamint az, hogy az ellentámadás frontvonalában haladjon a NATO és Oroszország közötti háború esetén.

Mivel ez az alakulat az orosz nyugati katonai körzet alá tartozó egyéb egységekkel együtt mára súlyos mértékben leépült, a NATO-val szembeni hadviselésre létrehozott hagyományos orosz haderők általánosságban is jelentősen meggyengültek, és valószínűleg évekbe telik, mire Oroszország ismét ki tudja építeni ezt a katonai kapacitást – áll a brit katonai hírszerzés elemzésében.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!