Hirtelen Kijevbe utazott az amerikai külügyminiszter

2022. szeptember 8. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, miközben az Egyesült Államok közel 2,7 milliárd dolláros új katonai segélyt jelentett be Ukrajnának és más országoknak. Blinken a háború kezdete óta óta már másodszor utazott titokban Kijevbe – adta hírül be az AFP.

A Blinkent kísérő egyik magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a miniszter azért időzítette mostanra a látogatását, mert rendkívül fontos pillanatnak gondolja. Ezzel arra is utalhatott, hogy Ukrajna közel hét hónap után ellentámadásba lendült, és Zelenszkij elnök bejelentése szerint visszafoglalt több települést is a Harkivi térségében.

Blinken 2 milliárd dollárnyi katonai segélyt hagyott jóvá, amelynek keretében az Egyesült Államok kölcsönöket vagy támogatásokat nyújt más nemzeteknek, hogy azok amerikai gyártású fegyvereket vásárolhassanak. A 2 milliárd dolláros csomag felét Ukrajna kapja, a másik felét pedig 18 másik, Oroszország által fenyegetettnek tekintett ország.

A jóváhagyott kedvezményezettek között van Moldova és Grúzia, mivel mindkét országnak vannak Oroszország által támogatott szakadár régiói, valamint a balti államok, Észtország, Lettország és Litvánia, továbbá Bosznia, ahol az oroszok által támogatott boszniai szerb vezetőkkel egyre nő a feszültség.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!