2,7 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Ukrajnának és az oroszok által fenyegetett európai országoknak az USA

2022. szeptember 8. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön jelentős, több mint 2 milliárd dollár értékű új katonai segélyt jelentett be Ukrajnának és más, Oroszország által fenyegetett európai országoknak, írja az AP.

Blinken közölte, hogy a Biden-kormányzat a katonai finanszírozást Ukrajnának és 18 szomszédjának, köztük a NATO-tagoknak és a regionális biztonsági partnereknek biztosítja, mivel ezek az országok „a jövőbeni orosz agresszió által potenciálisan leginkább veszélyeztetettek”. Az összeg felét kapja Ukrajna, a másik felét pedig a többi ország.

Ezen az összegen felül egy 675 millió dolláros katonai segélyt is jóváhagyott Ukrajnának Joe Biden amerikai elnök – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A bejelentésre a több mint 40 ország védelmi minisztereinek és katonai vezetőinek a németországi Ramstein légibázison tartott találkozóján került sor. Megnyitójában Austin azt mondta, hogy a legújabb segélycsomagban többek között tarackok, tüzérségi lőszerek, Humvee-k, páncélozott mentőautók és páncéltörő rendszerek szerepelnek, írja a Guardian.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!