Putyin és Hszi személyesen találkozik jövő héten Üzbegisztánban

2022. szeptember 7. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár-államelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten találkozik egy üzbegisztáni csúcstalálkozón – közölte szerdán Andrej Gyenyiszov, Oroszország pekingi nagykövete a Tass orosz állami hírügynökség szerint.

A két elnök utoljára még az orosz-ukrán háború kitörése előtt találkozott a pekingi téli olimpia megnyitója előtt, akkor mindketten hangsúlyozták a két ország „barátságát és stratégiai partnerségét”, amit egy 30 éves gázszállítási szerződéssel, valamint egy szép hosszú közös nyilatkozattal is megtámogattak. Peking a háború kitörése óta nem volt hajlandó elítélni az orosz agressziót, ehelyett többször is a NATO-t és az Egyesült Államokat hibáztatta a konfliktusért.

Putyin és Hszi ezúttal Üzbegisztánban, Szamarkandban ül a tárgyalóasztalok mögé, ahol a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tart csúcstalálkozót. A két elnök várható találkozója az Oroszország és Kína közötti kapcsolat erősítését jelzi.

A Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO) Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán alkotja.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!