Trump visszaszólt, az állam ellenségének nevezte Bident

2022. szeptember 4. – 09:28

Trump visszaszólt, az állam ellenségének nevezte Bident
Trump hívei a pennsylvaniai nagygyűlésen. Fotó Spencer Platt / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pennsylvania novemberben kormányzót választ, a demokrata és a republikánus párt „nagyágyúi” is a helyszínen segítik a kampányt.

Donald Trump exelnök az állam ellenségének nevezte Joe Biden amerikai elnököt az első olyan beszédében, amelyet az FBI razziája után tartott. Mint emlékezetes, az FBI Trump floridai rezidenciáján érzékeny iratokat keresett, amelyet az elnök „hazavitt”.

A BBC tudósítása szerint a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ban több ezer támogatójához beszélve, az exelnök azzal vádolta meg Bident, hogy az FBI-t fegyverként használta ellene, a házkutatásról pedig azt mondta, hogy az

„az egyik legmegdöbbentőbb hatalommal való visszaélés volt az amerikai történelem során”.

A beszéd revans is volt arra, hogy Joe Biden a megelőző nap egy szintén Pennsylvaniában (Philadelphiában) tartott elnöki beszédében arról beszélt, hogy az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által. A republikánusok akkor bocsánatkérésre szólították fel az elnököt. Trump szombaton Biden beszédét a leggonoszabb gyűlöletkeltő és megosztó beszédnek nevezte, amelyet egy amerikai elnök valaha mondott.

Mivel november 8-án Pennsylvaniában választásokat is tartanak, Trump a színpadra hívta az állam két fontos republikánus jelöltjét.

A nagyobb tapsot Doug Mastriano kapta, aki Pennsylvania következő kormányzója szeretne lenni (a demokrata ügyészt, Josh Shapirót kellene legyőznie). A jelölt lelkes híve Trumpnak és a választások elcsalásáról szóló összesküvés-elméleteknek. A szenátorjelölt Dr. Mehmet Oz orvosszakértő, televíziós személyiség viszont csak két percet kapott.

Az este ugyanis sokkal inkább Trumpról szólt. A 76 éves politikus csaknem kétórás beszédének első részét az FBI-házkutatás bírálatával töltötte, de később visszatért az ismerős témákhoz: ellopták tőle a 2020-as választásokat, a Demokrata Párt tönkreteszi az Egyesült Államokat, ha ő visszatérhetne, megmentené Amerikát.

  • A volt elnök jelenleg jogi vitát is folytat a szövetségi hatóságokkal az FBI által a múlt hónapban lefoglalt titkosított dokumentumok miatt.
  • A hatóságok szerint Trump szabálytalanul vitte haza floridai otthonába, a Mar-a-Lago üdülőhelyre és tárolta a Fehér Ház dokumentumait, köztük néhány szigorúan titkos megjelölésűt.
  • Trump korábban is „boszorkányüldözésnek” nevezte az ellene indított nyomozásokat és támadásokat,

A novemberi választáson nyújtott teljesítményt a republikánusok „népszavazásnak” fogják tekinteni Trump támogatásának erősségéről. Ő ugyanis még nem jelentette be hivatalosan, hogy elindul a következő elnökválasztáson, de a bejelentés vélhetően csak idő kérdése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!