Biden: Trump és a MAGA-republikánusok veszélyt jelentenek a demokráciára

2022. szeptember 02. – 06:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által – jelentette ki Joe Biden Philadelphiában tartott elnöki beszédében, amelyet a nemzet egysége és a demokrácia védelmében hirdettek meg; a republikánusok bocsánatkérésre szólították fel az elnököt.

Az MTI híre szerint Joe Biden, az amerikai függetlenségi nyilatkozat 1776-os elfogadásának épülete, az Independence Hall előtt tartott beszédben valósnak nevezte az amerikai demokráciára jelentett veszélyt, amit az úgynevezett „MAGA-republikánusok” és Donald Trump testesít meg, akik nem tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, tagadják a választások eredményét, és visszafelé akarják vinni az országot.

Az elnök a beszédében egységre szólított fel mindenkit a szélsőségesekkel szemben, politikai beállítottságától függetlenül, említve „fősodorhoz tartozó republikánusokat”.
A novemberi félidős választásokra utalva kijelentette, nem fogja hagyni, hogy ellopják a választásokat, minden elnöki eszközével megvédi a demokráciát, és a nemzet lelkéért folyó harcra és szavazásra buzdította hallgatóit.

A képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője bocsánatkérésre szólította fel az elnököt azoktól a republikánusoktól, akiket szavaival megsértett. Kevin McCarthy kijelentette, Joe Biden ahelyett, hogy egyesítené a nemzetet, hogy közösen nézzen szembe a kihívásokkal, amerikai honfitársainak megosztását, megalázását és ócsárlását választotta, csak azért, mert nem ért egyet politikájukkal.

A republikánus frakcióvezető szerint Joe Biden első szavának a bocsánatkérésnek kell lennie, amiért amerikaiak tízmillióit sértette meg, amikor fasisztának nevezte őket. Kevin McCarthy ezzel az elnök múlt héten Maryland államban tartott kampánybeszédére utalt, amelyben Joe Biden a MAGA-republikánusokat a „félfasizmus” támogatásával vádolta.

A MAGA egy betűszó – „Make America Great Again” –, ami Donald Trump politikai jelszava volt elnöksége idején és azt megelőzően elnökjelölti kampányában, jelentése „Tegyük újra naggyá Amerikát”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!