Németország 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg a 9 eurós jegyekkel

2022. augusztus 30. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Németország mintegy 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg a 9 eurós jegyekkel, amikkel június eleje és augusztus vége között egy hónapig korlátlanul lehetett utazni az ország regionális vasúthálózatán, valamint a városok tömegközlekedési eszközein.

A kedvezményes jegy az üzemanyag-fogyasztás csökkentését és a megélhetési válság enyhítését célozta. A június 1-jei bevezetése óta 52 millió darab 9 eurós jegyet adtak el, ezek ötödét olyan utasok számára, akik korábban nem használták a tömegközlekedést. A három hónapon át tartó kísérlet szerdán, augusztus 31-én ér véget.

„A 9 eurós jegyek népszerűsége töretlen volt, és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre gyakorolt pozitív hatása igazolható” – áll a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) által készített felmérésben. Olaf Scholz kancellár is elismerően nyilatkozott a programról, és a 9 eurós jegyet „eddigi legjobb ötletünknek” nevezte.

A VDV felmérése szerint a vásárlók 37 százaléka munkába járásra, 33 százalékuk pedig egynapos kirándulásokra használta ki a jegytípust. A jegyet használók 15 százaléka mondta azt, hogy a kedvezményes ár nélkül egyáltalán nem utazott volna. „Bajorországtól Rostockig utaztam, és olyan helyeket láttam, ahová egyébként soha nem látogattam volna el. Egy vagyont spóroltam meg, és nagyon jól éreztem magam” – mondta a 80 éves Ronald Schenck.

A németországi inflációs ráta is enyhén csökkent a kísérlet során, amit az ország statisztikai hivatala részben az olcsó utazásnak tulajdonított. A kormányra és a regionális közigazgatásra most nagy nyomás nehezedik, hogy valamilyen formában folytassák a 9 euró jegyek árusítását.

A 9 eurós németországi utazás tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Deutsche Welle, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!