Zelenszkij: Már egymillió tonna gabonát exportáltunk augusztusban

2022. augusztus 27. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak Ukrajnából, mióta augusztus elején újraindult a gabonaszállítás három ukrajnai kikötőből, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében. Azt mondta, hogy már 44 hajó indult el tizenöt országba, a cél pedig az, hogy elérjék havonta a hárommillió tonna gabona kivitelét.

Berakodásra érkezik egy hajó Odessza kikötőjébe 2022. augusztus 24-én – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Berakodásra érkezik egy hajó Odessza kikötőjébe 2022. augusztus 24-én – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A-Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul, írja az MTI.

A háború kezdete óta több mint 20 millió tonna rekedt az országban. Ukrajna és Oroszország július végén egyezett meg Törökországgal és az ENSZ-szel az ukrán tengeri gabonaszállítás újraindításáról. Ukrajna három kikötőjéből, Odesszából, valamint a közelben lévő, kisebb kapacitású Csornomorszkból és Juzsnéből indulhattak el újra a teherhajók. Az orosz-török-ukrán gabonamegállapodásról, és annak várható következményeiről itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!