Zelenszkij: Minden perc, amit az orosz csapatok a zaporizzsjai erőműnél töltenek, egy globális atomkatasztrófa kockázatát jelenti

2022. augusztus 26. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

Európát atomkatasztrófa veszélye fenyegette csütörtökön, amikor az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőművet lekapcsoltak az ukrán áramhálózatról – mondta csütörtök esti beszédében Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette, hogy az erőmű csak a tartalék áramellátásnak, a dízelgenerátoroknak köszönhetően tudott biztonságosan működni.

„Ha a dízelgenerátorok nem kapcsoltak volna be, ha az erőmű személyzete nem reagált volna az áramszünet után, akkor máris kénytelenek lennénk leküzdeni a nukleáris baleset következményeit. Oroszország Ukrajnát és minden európait olyan helyzetbe hozott, amely egy lépésre van az atomkatasztrófától. (…)

A legfontosabb, hogy olyan nemzetközi nyomásgyakorlásra van szükség, amely arra kényszeríti a megszállókat, hogy azonnal vonuljanak ki a zaporizzsjai atomerőmű területéről. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és más nemzetközi szervezeteknek sokkal gyorsabban kell cselekedniük, mint ahogy most teszik. Mert minden egyes perc, amit az orosz csapatok az atomerőműnél töltenek, egy globális atomkatasztrófa kockázatát jelenti” – mondta Zelenszkij.

Tűz látszik egy műholdfelvételen a zaporizzsjai erőmű közvetlen közelében 2022. augusztus 24-én – Fotó: European Union / Copernicus Sentinel-2 imagery / Reuters
Tűz látszik egy műholdfelvételen a zaporizzsjai erőmű közvetlen közelében 2022. augusztus 24-én – Fotó: European Union / Copernicus Sentinel-2 imagery / Reuters

Csütörtökön az erőmű két alkalommal is levált az ukrán elektromos hálózatról, miután nem messze tűz ütött ki egy szénerőműben, ami megrongálta az atomerőmű vezetékeit is. A kapcsolat megszűnése a reaktorok túlmelegedésével fenyeget, az erőmű hűtéséhez ugyanis áram kell. Később a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy sikerült visszakapcsolni az erőműt a hálózatra.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy Ukrajna déli része – a megszállt területek – már most a humanitárius katasztrófa állapotában vannak. Azt mondta, az oroszok az áramot és a vizet is elvágták ezeken a területeken. „Oroszország olyan romlást hozott a földünkre, amilyet itt még soha nem láttunk” – mondta.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!