Jódtablettákat osztogatnak a lakosságnak a zaporizzsjai atomerőmű közelében

2022. augusztus 26. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnában egyre jobban tartanak attól, hogy az orosz csapatok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben katasztrófa történik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egy lehetséges nukleáris baleset kockázatáról beszélt nemrég. Jól jelzi a növekvő félelmet, hogy az AP hírügynökség beszámolója szerint az ukrán hatóságok már jódtablettákat osztanak ki a lakosságnak Zaporizzsjában, az atomerőműtől 45 kilométerre található városban.

Nukleáris katasztrófa esetén jódtablettákkal csökkenthető a pajzsmirigyrák kockázata. A felszabaduló radioaktív jódot a szennyezett levegő belégzése esetén a pajzsmirigy felszívhatja, ami különböző megbetegedéseket okozhat. Beszedése után a patikákban kapható nem radioaktív jódtabletta is a pajzsmirigyben kötődik meg, ami megakadályozza a radioaktív jód felszívódását. Természetesen a jódtabletta sem nyújt 100 százalékos védelmet ilyen esetekben.

Szintén pénteki hír, hogy sikerült visszakapcsolni az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőművet. A leválás azért volt veszélyes, mert a reaktorok hűtéséhez áramra van szükség. A problémát az okozta, hogy a közelben tűz ütött ki egy szénerőműben, ami megrongálta az atomerőmű vezetékeit is

Az orosz csapatok egy ideje élő pajzsként használják Európa legnagyobb atomerőművét, annak árnyékából lövik az ukrán erőket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!