Kaliforniában 2035-től nem lehet belső égésű motoros autót forgalmazni

2022. augusztus 26. – 05:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kaliforniában 2035-től teljes egészében betiltják a belső égésű motorral szerelt új autók, terepjárók és teherautók forgalmazását. A Kaliforniai Légszennyezést Ellenőrző Testület (California Air Resources Board) döntése alapján 2035-ben az értékesített autók ötöde még lehet tölthető hidrid, amit részben belső-égésű motor működtet, ám a fennmaradó modelleknek teljesen elektromos, vagy hidrogén hajtásúnak kell lennie – írja az MTI.

A szabályozás szerint az első határidő 2026 lenne: négy év múlva már az értékesített új autók harmadának nulla-kibocsátásúnak kell lennie – ez az arány idén az első negyedévben 16 százalék volt Kaliforniában, vagyis az előírás fele.

Kalifornia államban felére csökkenne a járművek károsanyag-kibocsátása, ha sikerülne teljesíteni az előírást.

Igaz, a már üzembe helyezett benzin és gázolaj-üzemű autók használatát nem korlátozzák, illetve a használtautó-piacot sem érinti a szabályozás.

Kalifornia példáját más államok is követhetik. Az Egyesült Államok szövetségi államai közül már 17-ben fogadtak el a belső égésű motorok kivezetésére bizonyos intézkedéseket, de ezek közül messze a legambiciózusabb a csütörtöki kaliforniai döntés.

Az Európai Parlament június elején döntött arról, hogy 2035-től betilthatják az új benzines és dízelautók forgalmazását az uniós tagországokban. A törvény végleges formájáról azonban még tárgyalnak a tagországokkal. Szijjártó Péter már jelezte: Magyarország nem támogatja, hogy az EU konkrét dátumot jelöljön ki a hagyományos motorral szerelt új autók betiltására.

A Ford épp a héten jelentette be, hogy háromezer alkalmazottjától válik meg a belső égésű hagyományos motorokról az elektromos motorokra való átállás keretében. Az amerikai vállalat célja, hogy 2030-ra globális eladásainak felét a tisztán elektromos autók tegyék ki. Az elbocsátások az Egyesült Államok mellett Kanadát és Indiát érintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!