Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a zaporizzsjai atomerőműben

2022. augusztus 18. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a legnagyobb európai atomerőműben, a zaporizzsjai létesítményben. A gyakorlatot az ukrán egészségügyi szolgálat tagjai teljes védőfelszerelésben hajtották végre, egy „áldozat” mentésének szimulációja történt, akin sugárvizsgálatot végeztek, majd hordágyra fektették és mentőautóba tették. A mentésben résztvevőket is sugárvizsgálatnak vetették alá.

Az ukrán hatóságok közölték, hogy a következő napokban újabb gyakorlatokat tartanak majd. Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a sajtónak azt mondta, hogy nagyon aggódnak az erőmű biztonsága miatt.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Oroszország és Ukrajna egyaránt azt monda, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei látogatást tehetnek az erőműben. Az elmúlt időszakban a két ország egymást vádolta a létesítmény közelében és ellen elkövetett támadásokkal, miközben szakértők egy nukleáris baleset veszélyeire figyelmeztettek.

Csütörtök reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elfogadta Ukrajna meghívását, hogy küldöttsége meglátogassa a zaporizzsjai atomerőművet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!