Orosz közmédia: Aggódunk Trump ügynökért

2022. augusztus 17. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna elleni invázió elindulása óta az orosz köztévé totális propaganda üzemmódra váltott, szinte kizárólag olyan műsorok követik egymást, amelyekben politikusok, politikai kommunikátorok és különféle szakértők elemzik a „speciális katonai művelet” és úgy általában a világ állását. Mivel a közmédia még magyar szemmel nézve is extrém szigorú állami irányítás alatt áll, és nagyon sok orosz számára ez a legfontosabb, sokszor az egyetlen információforrás, a propaganda és a dezinformáció néha egészen döbbenetes mélységekbe süllyed.

Fontos látni, hogy ez az oroszok belső piacra szánt propagandája, tehát ami a műsorokban elhangzik, az semmiképpen nem tekinthető „beismerésnek”, vagy a Kreml hivatalos álláspontjának bármiről is, egyszerűen ezeket a dolgokat szeretnék az átlag oroszok fejében elültetni, hogy ők cserébe támogassák Vlagyimir Putyint és az ő háborúját.

Ezek tükrében lássuk, hogyan reagált az orosz köztévé az Amerikát lázban tartó botrányra, az FBI-féle házkutatására Trump floridai birtokán, aminek során szigorúan titkos dokumentumokat foglalt le a szövetségi nyomozó iroda (hogy ez a történet most hogy áll, és mi lehet a kifutása, azt ebben a cikkben foglaltuk össze).

Az orosz közmédia műsoraiban a műsorvezetők, meghívott vendégek, politikusok eddig is a legnagyobb természetességgel, nyíltan beszéltek úgy Trumpról, hogy az ő emberük, Putyin segítette hatalomba, és 2024-ben újra megteszi ezt. Ez most még egy szintet lépett: Vlagyimir Szolovjov, az orosz köztévé legismertebb arca konkrétan „Trump ügynök” néven hivatkozott rá, és azt fejtegette, hogy nagyon aggódik a sorsáért.

„Mindent megtaláltak nála, többdoboznyi dokumentumot. Teljesen komolyan, akár ki is végezhetik, mert nukleáris titkokat akart az oroszoknak átadni.”

Szolovjov műsorának aktuális vendége, a külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova az egész házkutatást a genderkérdésre kötötte rá. Elsorolta az itthon is ismerős toposzokat (nyugaton nem lehet a nőt nőnek, a férfit férfinak nevezni, a gyerekeket átműtik, stb.), és arra célzott, hogy az FBI-akció oka valójában az volt, hogy Trump kiállt ez ellen, és kimondta, hogy csak kétféle nem van, férfi és nő. A beszélgetés aztán arról zajlott, hogy ha Trumpot kémkedés vádjával bebörtönzik, vajon az oroszok ki tudják-e majd váltani egy hadifogolycsere keretében.

Bár az orosz propagandisták eddig teljes bizalommal voltak Trump és a 2024-es elnöki visszatérése iránt, most mintha elengednék a kezét, és egyre többet foglalkoznak Ron DeSantis floridai kormányzóval, az amerikai republikánusok új sztárjával, és 2024-es elnökjelölti aspiránsával. Ez lehet talán a legriasztóbb hír Trump számára: ha már az oroszok is arra készítik fel a saját közvéleményüket, hogy DeSantis átveszi a helyét a republikánus elnökjelölti és később persze az elnöki poszton, az azt jelenti, hogy nagyon rosszul jöhet ki az FBI-nyomozásból.

Az orosz propaganda egyébként egyre erősebben kommunikálja, hogy a novemberi amerikai félidős választáson áll vagy bukik a háború sorsa: ha az oroszok számára kedvező eredmény születik, az USA és a NATO majd szépen abbahagyja Ukrajna támogatását, amivel Oroszország automatikusan megnyeri a háborút. Az egyik leghangsúlyosabb állítás, hogy ennek érdekében a világnak hallania kell a „valódi orosz híreket” – ami praktikusan azt jelenti, hogy a nyugati piacokra szánt orosz propaganda brutális erősödésével számolhatunk majd az ősszel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!