A donyecki szakadárok vezetője együtt akar működni Észak-Koreával

2022. augusztus 17. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea és az oroszbarát Donyecki Népköztársaság „egyaránt előnyös kétoldalú együttműködést” fog kialakítani – közölte Gyenisz Pusilin donyecki szeparatista vezető a Kim Dzsongunnak írt levelében, jelentette szerdán az észak-koreai állami média.

Észak-Korea júliusban független államként ismerte el a két kelet-ukrajnai szakadár államot, a Donyecki (DPR) és a Luhanszki Népköztársaságokat (LPR). A lépéssel Észak-Korea Oroszország és Szíria után a harmadik ország lett, amely hivatalosan is elismerte a két szakadár államalakulatot. Ukrajna a lépés miatt azonnal megszakította kapcsolatait Phenjannal.

Pusilin a levélben gratulált Kimnek az augusztus 15-i felszabadítás napi ünnephez – jelentette az észak-koreai KCNA állami hírügynökség. „A donbaszi régió népei is a szabadságuk visszaszerzéséért és a történelem igazságáért küzdenek ma, ahogyan a koreai nép tette 77 évvel ezelőtt” – idézte a jelentés Pusilin levelét.

A donyecki vezető korábban azt mondta, reméli, hogy gyümölcsöző lesz az együttműködést és a kereskedelem fokozása Észak-Koreával. Az észak-koreai, az orosz és a szakadár régiók tisztviselői már tárgyaltak arról, hogy esetleg észak-koreai munkásokat küldenének Donyeckbe.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!