Az amerikai igazságügyi tárca nem adja ki a részletes indoklást arról, miért tartottak házkutatást Trumpnál

2022. augusztus 16. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai igazságügyi minisztérium ellenzi annak a nyilatkozatnak a nyilvánosságra hozatalát, amiben a nyomozók részletesen kifejtik a szövetségi bírónak, miért kellett házkutatást tartani Donald Trump mar-a-lagói birtokán – írja a CNN. A minisztérium indoklása szerint a nyomozás szigorúan titkos anyagokat érint, és a házkutatás alapos indokát kifejtő nyilatkozat „nyilvánosságra hozatala ebben a szakaszban valószínűleg a jövőbeni együttműködést is visszavetné azon tanúk részéről, akiknek a segítségét a nyomozás előrehaladtával, valamint más nagy horderejű nyomozások során kérhetik”.

A tárca arra is hivatkozik, hogy ha az információkat idő előtt vagy tévesen hozzák nyilvánosságra, az hátráltatná a nyomozást. Máskülönben a vonatkozó iratokból annyi mindent ki kellene takarni, hogy a fennmaradó, nem titkos minősítésű szöveg értelmetlen lenne. Egy ilyen szerkesztett változat kiadása tehát nem szolgálna semmilyen közérdeket – érvel a minisztérium.

Donald Trump floridai otthonában múlt hétfőn az FBI emberei bejelentés nélkül jelentek meg, és minősített iratokat foglaltak le. Trump nem volt a birtokon a házkutatás idején. A volt elnök tagadja, hogy elnökségi időszakából származó minősített dokumentumokat tartott volna magánál. Azt állítja, az iratokat még a hivatali idején feloldották a titkos minősítés alól.

A Nixon-kormányzat óta nem volt példa arra, hogy egy volt elnök ilyen súlyú büntetőeljárás alanya legyen. Erre hivatkozva követelik republikánus politikusok, Trump ügyvédei és az amerikai média nagy része is, hogy az igazságügyi tárca adjon magyarázatot arra, milyen bizonyítékok alapján folyik eljárás a volt elnök ellen. A CNN mellett a New York Times, a CBS, a Palm Beach Post, a Miami Herald, a Tampa Bay Times, a Wall Street Journal, az Associated Press és az ABC is kérte egy bírótól a házkutatás alapos indokát ismertető dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Egy bíró pénteken egyelőre csak a házkutatási parancs és az ott lefoglalt tárgyakról szóló átvételi elismervény nyilvánosságra hozatalához járult hozzá. Ezekből az derül ki, hogy Trumpnál a kémkedésről szóló törvény megsértésének, az igazságszolgáltatás akadályoztatásának és kormányzati iratok jogszerűtlen kezelésének gyanújával tartottak házkutatást. Az átvételi jegyzék szerint az ügynökök 20 doboznyi iratot vittek el Trump otthonából, ezek között 11 csomag titkos minősítésű dokumentumot, amelyek közül néhány az atomfegyverekre vonatkozó legmagasabb minősítési fokozatot viselte.

Mike Rounds dél-dakotai republikánus szenátor az NBC-nek azt mondta: a házkutatás indoklásának kiadása talán segítene megerősíteni azt, hogy volt létjogosultsága ennek a rajtaütésnek. Az ügyészeknek be kell bizonyítaniuk, hogy nem csak találgattak.

Mark Warner virginiai demokrata szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke és a testület republikánus tagja, Marco Rubio floridai szenátor vasárnap levelet küldött Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszternek és a hírszerzés vezető tisztviselőinek, amelyben zárt körű tájékoztatót kértek a Mar-a-Lagóban lefoglalt dokumentumokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!