Nők tüntettek a jogaikért Afganisztánban, lövésekkel oszlatták fel őket

2022. augusztus 14. – 15:42

Nők tüntettek a jogaikért Afganisztánban, lövésekkel oszlatták fel őket
Fotó: Nava Jamshidi / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kabulban nők egy csoportja az utcára vonult szombat délelőtt, hogy az elveszett jogaikért és a tálib hatalomátvétel egy éves évfordulója miatt tüntessenek az utcán – írja a Deutsche Welle.

Az eseményről készített videókon látszik, hogy a helyi erők figyelmeztetőlövésekkel oszlatták fel a tüntetést, majd többeket is a puskájukkal ütöttek a nyílt utcán.

A nagyjából negyven nő ételt, munkát, szabadságot és igazságot követelt, a sor végén pedig egy olyan feliratot lehetett olvasni, amin az „augusztus 15.” dátum szerepelt – 2021-ben ekkor foglalták el a tálib erők Kabult, miután az amerikai hadsereg elhagyta az országot.

A Deutsche Welle tudósítójának videóin az látszik, hogy nők egy csoportja vonul Kabul utcáin, majd később fegyverropogás hallatszik, és a nők menekülnek az utcákon. A tüntetés szervezője, Zholia Parsi elmondta a lapnak, hogy a tálib titkosszolgálat feloszlatta a tüntetést, elvették a transzparenseket, és több nőtől is elvették a mobiltelefonokat.

A nőknek Afganisztánban nem járhatnak középiskolába, nem dolgozhatnak köztisztviselőként. Nem kaphatnak jogosítványt, egyes tartományokban nem is oktathatják őket az autósiskolák. Nem mehetnek hosszú utakra férfi kíséret nélkül, és csak az erre kijelölt napokon mehetnek parkokra, olyan napokon, amikor nincsenek ott férfiak. Május óta nyilvános tereken teljesen el kell fedniük a testüket és az arcukat is.

Az afgán nők megváltozott helyzetéről itt írtunk cikket, a videónkban több nő is beszélt arról – név nélkül –, hogy milyen lett az életük a tálibok alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!