A francia golfpályákat a súlyos aszályban is lehet öntözni, klímaaktivisták cementtel töltik fel a lyukakat

2022. augusztus 14. – 14:18

frissítve

A francia golfpályákat a súlyos aszályban is lehet öntözni, klímaaktivisták cementtel töltik fel a lyukakat
Forrás: Green ISP / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Franciaországban az Extinction Rebellion (magyarul kb. Lázadás a kihalás ellen) helyi klímaaktivistái cementtel töltötték meg egyes golfpályák lyukait. A csoport így tiltakozik az ellen, hogy az országban uralkodó szárazság miatt bevezetett víztilalom alól mentesülnek a golfpályák – írja a BBC. Míg a lakosok nem öntözhetnek és tiltott az autómosás is, az Independent cikke az írja, hogy a golfklubok egy 2019-ben aláírt megállapodásnak köszönhetően locsolhatják továbbra is a pályákat.

A francia csoport aktivistái legutóbb a Toulouse-hoz közeli, a Vieille-Toulouse és Blagnac golfpályáinak lyukait töltötték meg cementtel. Az Extinction Rebellion a cementes akciók mellett petíciót is indított, amiben azt írják, hogy a golf egy privilegizált hobbi, és ésszerűtlen lépés a golfklubokat mentesíteni a korlátozások alól, miközben az országban rendkívüli a szárazság, és száz francia településen nincs elegendő ivóvíz.

A BBC cikke szerint a víztilalmat országos szinten rendelték el, de a régiók vezetői döntenek arról, hogy mikor és hogyan lép életbe. Eddig csak egy, a nyugat-franciaországi Ille-et-Villaine golfpályán tiltották meg a locsolást. Franciaországban akkora a szárazság, hogy a Loire folyó egyes szakaszai gyakorlatilag kiszáradtak, az ország területének kétharmadában pedig válsághelyzetet hirdettek. A csapadékmennyiség mintegy 85 százalékkal csökkent.

Az aszály nemcsak Franciaországban, de hazánkban is komoly problémákat okoz. Az idei nyár minden eddiginél szárazabb, amit nemcsak mi, hanem a folyók, a mezőgazdaság és a hazai erdők is megszenvednek. A Telexen cikksorozatban mutatjuk be az aszály hatásait, illetve az alkalmazkodási vagy megelőzési lehetőségeket. A sorozat első része a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság problémáival, a második a hazai erdőtüzekkel, a harmadik a kiszáradó kutakkal, a negyedik része pedig az egész magyar agráriumra és az állattartásra gyakorolt hatásaival foglalkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!