Elfogadta a klímacélok elérését is támogató, gazdasági stabilizációs törvénycsomagot az amerikai képviselőház

2022. augusztus 13. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai törvényhozás alsóháza, azaz a képviselőház pénteken jóváhagyta azt a gazdasági stabilizációs törvénycsomagot, ami az ország történetének legnagyobb klímacsomagjának is tekinthető – írja a Reuters.

Az elfogadott 430 milliárd dolláros törvénycsomag elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről, az energiahatékonyság javításáról, valamint a gyógyszerárak letöréséről szól. A demokrata párti politikusok „inflációcsökkentő” törvényként is szoktak rá hivatkozni.

A csomagot korábban a felsőház, azaz a szenátus már elfogadta. Mivel a törvény mellett és ellen is 50-50 szavazat érkezett, Kamala Harris alelnök támogató voksa hozta meg a demokrata sikert. Már kizárólag az elnöki aláírásra van szükség: Joe Biden be is jelentette, hogy a következő héten aláírja is a törvénycsomagot. A Fehér Ház szeptember 6-án ünnepséget tart, az általa történelmi jelentőségűnek minősített törvény elfogadásának alkalmából.

„Ma az amerikai nép győzött. Más különleges érdekek pedig veszítettek”

– írta Twitter-bejegyzésében Biden.

A demokraták abban reménykednek, hogy a törvénycsomag elfogadása segíteni fogja őket a novemberi félidős választáson. Biden elnöksége elején egy nagy, sok ezer milliárdos csomaggal érkezett, ez szakadt végül három részre. A mostani, klímacélokra összpontosító, harmadik csomag előtt már elfogadtak egy koronavírus-mentőcsomagot és egy, az infrastrukturális beruházásokat célzó csomagot is.

Azzal, hogy mi van pontosan ebben a három csomagban, milyen viták előzték azok elfogadását és, hogy mi várható novemberben, azzal korábban, ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!