Sorozatgyilkos szedhette áldozatait amerikai muszlimok között

2022. augusztus 12. – 19:45

Sorozatgyilkos szedhette áldozatait amerikai muszlimok között
Muszlimok érkeznek az Új-Mexikói Iszlám Központ mecsetébe, ahol megemlékezést tartottak a gyilkosságok áldozataiért – Fotó: Andrew Hay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A bevándorlókat, menekülteket nagy számban befogadó félmilliós új-mexikói városban, Albuquerque-ben félelem uralkodott el a muszlim közösségben, miután kilenc hónap alatt négy muszlim férfit lőttek le itt. Öt nappal azután, hogy a rendőrség kiállt azzal, kapcsolat lehet a gyilkosságok között, sikerült elfogni egy gyanúsítottat. Egyelőre két gyilkosság ügyében emeltek vádat ellene. Az illető maga is muszlim, és többször indult már ellene eljárás családon belüli erőszak miatt. Az indíték még nem világos, de köze lehet ahhoz, hogy a szunnita férfi lánya egy síitához ment férjhez.

Az albuquerque-i muszlim közösséget megrázó, országos, sőt nemzetközi figyelmet kiváltó gyilkosságsorozat mögött egy muszlim férfi állhatott – ez derült ki, mikor a héten a rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kézre kerítettek egy gyanúsítottat. Az illetőt Mohamed Szjednak hívják, 51 éves, és a nyomozóknak azt mondta magáról, hogy öt-hat évvel ezelőtt érkezett Új-Mexikóba, odahaza, Afganisztánban pedig a tálibok ellen harcolt.

Mohamed Szjed ellen egyelőre két gyilkosság ügyében emeltek vádat, de könnyen lehet, hogy a vádak sora a közeljövőben bővülni fog. Vizsgálják az esetleges szerepét ugyanis abban a két gyilkosságban is, amelyek a másik kettővel együttesen látszólag egy összefüggő, négyes sorozatot tesznek ki.

Albuquerque bő félmilliós városában, ahol öt-tízezer muszlim ember él, kilenc hónap alatt négy muszlim férfival végeztek hasonló módon, közterületen, lőfegyverrel. Hármukkal mindössze tíz nap leforgása alatt.

Gyilkos a bokor mögött

Az áldozatok sorában az elsőt, a 61 éves Mohamed Ahmadit 2021. november 7-én lőtték le a saját – illetve a fivérével közösen vitt – élelmiszerboltja előtt. Ezután még következett egy hosszabb szünet.

A második gyilkosság 2022. július 26-án történt. Az áldozatot Aftab Huszeinnek hívták. 41 éves volt, egy kávézóban dolgozott. A támadója a gyanú szerint egy bokor mögött rejtőzött el ott, ahol áldozata a munkából hazaérve rendszerint leparkolta az autóját. Várt rá, amikor pedig a férfi megérkezett, a bokron keresztül több lövést adott le rá.

A sorozat augusztus 1-jén a 27 éves Mohamed Afzál Huszain meggyilkolásával folytatódott. A férfi az új-mexikói egyetem hallgatója volt. A lakása közelében sétált az utcán, mikor a gyilkosa melléhajtott autóval, és lelőtte.

Mohamed Szjed, a feltételezett elkövető – Fotó: Albuquerque Police Department
Mohamed Szjed, a feltételezett elkövető – Fotó: Albuquerque Police Department

Ezután a pont után, múlt csütörtökön az albuquerque-i rendőrség kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy a három, november és augusztus közt elkövetett gyilkosság között összefüggés lehet. A rákövetkező napon pedig a háromból négy lett.

Az utolsó áldozat, Naím Huszain mindössze 25 éves volt. Nemrég indította el a saját szállítmányozási vállalkozását. Órákkal azután ölték meg augusztus 5-én, hogy részt vett az előző két áldozat temetésén. A járműve vezetőfülkéjében ült, amikor a halálos lövések érték.

A biztonságérzet vége

Különösen az utóbbi három gyilkosság után félelem uralkodott el Albuquerque muszlim közösségében. A lapok arról cikkeztek, hogy sokan nem merik már elhagyni az otthonukat, mások úgy döntöttek, elhagyják a várost. Ahogy a New York Times is megírta: a gyilkosságsorozat egy olyan városban zajlott, ami odáig arról volt ismert, hogy befogadó. Sok menekült, bevándorló talált itt otthonra. Naím Huszain egyébként korábban azzal is foglalkozott, hogy menekülteknek segített. Ő maga mindössze pár héttel a halála előtt szerezte meg az amerikai állampolgárságot.

Az albuquerque-i gyilkosságokat az amerikai elnök, Joe Biden és az alelnök Kamala Harris is elítélte, utóbbi Twitteren úgy fogalmazott, Amerikában nincs helye a gyűlöletnek.

A gyilkosságsorozat miatt megerősítették a rendőri jelenlétet a muszlimok által sűrűn látogatott helyek, üzletek, mecsetek körül. A nyomravezetőnek összesen több mint 10 millió forintnak megfelelő jutalmat ajánlottak fel. A pénzt felajánlók közé tartozott az Egyesült Államok legnagyobb muszlim polgári jogi szervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is, amely felszólította a Biden-kormányt, hogy biztosítsanak minden szükséges erőforrást a gyilkos mielőbbi elfogásához. Az FBI-on belül is ráállítottak egy nagy nyomozócsoportot az ügyre.

Több száz tipp érkezett be, a rendőrök sok tucat kihallgatást hajtottak végre.

Azt mondta, ő is épp a családját menekítené

A gyanúsítotthoz végül a lakossági tippek egyike vezette el hétfőn a nyomozókat, és az autóján keresztül jutottak el hozzá. A rendőrök ugyanis nyilvánosságra hozták, hogy keresnek egy bizonyos járművet az egyik gyilkossággal összefüggésben: egy sötét színű, valószínűleg némileg sérült Volkswagen Jettának akartak a nyomára bukkanni.

Mikor a kapott tippet követve kiérkeztek Mohamed Szjed Albuquerque délkeleti részén fekvő otthonához, a férfi épp egy ilyen autóval hajtott el.

A rendőrök követni kezdték az autót, egy másik csoportjuk pedig nekilátott a házkutatásnak.

A férfit végül Santa Rose-ban állították meg, nagyjából 200 kilométerrel arrébb. Mohamed Szjed azt állította, hogy Houstonba tart, mégpedig azért, mert a gyilkosságsorozat elől menekülve épp új, biztonságosabb otthont szeretne keresni a családjának. A férfinél fegyver volt, amikor letartóztatták, és az otthonában is többféle fegyvert találtak.

Az elkövető autója egy körözési felhíváson – Forrás: Albuquerque Police Department
Az elkövető autója egy körözési felhíváson – Forrás: Albuquerque Police Department

A hétfői letartóztatás részleteivel kedden állt ki sajtótájékoztatót tartani a rendőrség. Egyelőre óvatosan, visszafogottan fogalmaztak. Harold Medina,

a város rendőrkapitánya azt mondta: egyelőre nem helyénvaló sem gyűlölet-bűncselekménynek, sem sorozatgyilkosságnak címkézni az albuquerque-i emberöléseket.

Egyelőre Aftab Huszein és Mohamed Afzál Huszain halála ügyében emeltek vádat Mohamed Szjed ellen. A rendőrök szerint – a helyszínen talált töltényhüvelyekből kiindulva – ugyanazt a fegyvert használták ennél a két gyilkosságnál, és a szóban forgó fegyvert meg is találták a házkutatáskor.

A lánya házasságával kezdődött?

A feltételezhető indítékról most még csak bizonytalan, szórványos információk vannak. A rendőrség közlése szerint „valamilyen szinten” ismerte Mohamed Szjed az áldozatokat, és személyes konfliktus is szerepet játszhatott a történtekben. Annyit elárultak még, hogy a férfit feldühítette, hogy lánya – miközben az ő családjuk szunnita – egy síitához ment feleségül.

A rendőrök egyelőre távolról sem biztosak abban, hogy csak ezzel, a házasság körüli konfliktussal, illetve a síita–szunnita ellentéttel lenne magyarázható az indíték kérdése. A dolgot árnyalja, hogy Ahmad Aszed, az új-mexikói iszlám központ vezetője szerint az áldozatok legalább egyike maga is szunnita volt. A CAIR új-mexikói ága mindenesetre kiadott egy közleményt, amelyben elítélték a síita-ellenes gyűlöletet. A CAIR igazgatóhelyettese, Edward Ahmed Mitchell azt nyilatkozta, hogy ahogy a protestánsok és a katolikusok, az Egyesült Államokban a szunniták és a síiták is békésen élnek, dolgoznak egymás mellett és házasodnak egymással, ebben az országban nem volt a múltban jelentős erőszak az iszlám két fő irányzatát képviselő csoportok tagjai között.

Az Albuquerque Journal szerint Mohamed Szjed a letartóztatása után tagadta, hogy ő lenne a gyilkos. Egyelőre ő az egyetlen gyanúsított – bár két fiát is kihallgatták, őket elengedték. Az egyik fiú elmondta a rendőröknek, hogy az apjával júliusban elment egy fegyverboltba, ahol mindketten vettek egy-egy AK-47-est. És azt is állította, hogy augusztus 1-jén az apja vett egy távcsövet a fegyverhez – ez pont az a nap volt, amikor Afzál Huszain meghalt.

Verte a fiát, verte a feleségét

A lap bírósági dokumentumokra hivatkozva beszámolt Mohamed Szjed előéletéről is. Azt írták, három alkalommal is letartóztatták testi sértéses ügyekben, ezekből két esetben családon belüli erőszakról, a felesége és egyik fia bántalmazásáról volt szó. Közlekedési szabálysértések miatt is meggyűlt a baja a hatóságokkal a múltban, egyszer egy ilyen eset után szintén letartóztatták, mert ellenszegült az intézkedő rendőrnek.

Mohamed Szjedet először, 2017-ben a lánya barátja jelentette fel, mert – miután együtt találta őt a lányával egy autóban – kirángatta a kocsiból, és ütni-rúgni kezdte. Az ügynek aztán nem lett következménye, az eljárást megszüntették, mert a sértett nem akarta, hogy folytatódjék. Hasonló játszódott le 2018-ban Mohamed Szjed feleségével is. Az év májusában a férfit letartóztatták, miután rátámadt a feleségére egy hivatal előtt, a haját rángatta, és a földre lökte. Az asszony elmondása szerint az előzmény az volt, hogy ő először vezetett autót, a férje pedig nekiesett, hogy nem jó sofőr, miért nem tanul gyorsabban, kiabált vele és átkozódott, kitette őt az autóból, és kényszerítette, hogy gyalogoljon. Ez a büntetőeljárás is azért állt le végül, mert az áldozat nem akarta, nem tudta végigvinni.

Tim Keller, Albuquerque polgármestere beszél az Új-Mexikói Iszlám Központ mecsetjénél tartott vallásközi megemlékezésen – Fotó: Andrew Hay / Reuters
Tim Keller, Albuquerque polgármestere beszél az Új-Mexikói Iszlám Központ mecsetjénél tartott vallásközi megemlékezésen – Fotó: Andrew Hay / Reuters

Még ugyanebben az évben, 2018-ban megtörtént a harmadik letartóztatás is. Ezúttal Mohamed Szjed fia tett bejelentést könnyű testi sértés miatt, előadta, hogy az apja verte az anyját, és amikor közbelépett, lesújtott a fejére. A fiú arról is beszélt, hogy az apja rendszeresen bántalmazta őt és az édesanyját. Ez az eljárás sem végződött elítéléssel, miután Mohamed Szjed együttműködött.

Rendkívüli erőszakhullám

A New York Times arról is írt, hogy a gyilkosságsorozat egy olyan időszakban indult, amelyben a fegyveres erőszak egyébként is ijesztő megugrást mutatott – a rendőrhiánnyal is küzdő – Albuquerque-ben. A lap által közölt statisztika szerint míg 2010 és 2020 között évente átlagosan 53 szándékos emberölés történt a városban, 2021-ben ez a szám több mint a duplájára nőtt, 116 volt, 2022-ben pedig már 131-nél járnak.

2021 novemberében, amikor Mohamed Ahmadi meghalt, átlagosan három naponta történt egy gyilkosság Albuquerque-ben. A New York Times szerint ez közrejátszhatott abban, hogy az első két muszlim áldozat után a lehetséges összefüggés még nem szúrt szemet.

Kedd este több százan vettek részt az áldozatok emlékére tartott virrasztáson abban a mecsetben, ahová közülük hárman is jártak. A megemlékezésen nemcsak muszlim vezetők mondtak beszédet, hanem többek között római katolikus, zsidó, szikh lakosok is felszólaltak.

„Az előző két hét merő rémálom volt – mondta Tahir Gauba, a mecset igazgatója, majd a gyanúsított letartóztatására utalva azzal folytatta: – Ma éjjel a muszlim közösség békésen fog aludni”.

Ahmad Aszed viszont amellett, hogy köszönetet mondott a hatóságoknak a muszlim közösség nevében, és reményét fejezte ki, hogy az ügy hamarosan lezárul, a családok pedig megnyugvásra lelnek, azt is megjegyezte: tiszteletben tartják az igazságszolgáltatási rendszert és az ártatlanság vélelmét, tisztában vannak azzal, hogy ez, ahol most tart a nyomozás, csupán a kezdet.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!