Rudy Giuliani bosszúházkutatást ígért Joe Bidennek arra az esetre, ha Donald Trump nyer 2024-ben

2022. augusztus 12. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha Trumpot megválasztják, az első dolga lesz, hogy megrohamozza Biden minden házát”

– jelentette ki a volt elnök korábbi kampányügyvédje, Rudy Giuliani. Donald Trump volt elnök legközelebbi szövetségesei közül többen is bosszút helyeztek kilátásba, miután az FBI hétfőn házkutatási parancsot hajtott végre Trump mar-a-lagói ingatlanában.

A Vice összefoglalója szerint ugyanakkor Rudy Giuliani egy lépéssel továbbment, amikor azt jósolta a New York Postnak, hogy ha Trump visszatér a Fehér Házba a 2024-es választások után, akkor az FBI-t fogja használni, hogy megtorolja a Biden-adminisztráció eljárásait. Giuliani azt állítja, hogy ez fair játék lenne, miután Trump és ügyvédje szerint egy politikailag motivált rajtaütés volt a minapi, ami kizárólag Trump politikai jövője ellen irányult. Az ügyvéd azt is mondta, a razzia egy új korszak kezdetét jelenti, amiben a mindenkori amerikai elnökök a kormányzati hatalmat politikai ellenfeleik üldözésére használják fel.

Valójában nem Joe Biden rendelte el a házkutatást, magyar idő szerint csütörtök este Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy személyesen ő engedélyezte a Donald Trump előző amerikai elnök floridai birtokán a hét elején lefolytatott házkutatást (amit egy szövetségi bírónak is jóvá kellett hagynia).

Az FBI-ügynökök helyi idő szerint hétfőn este érkeztek meg Trump mar-a-lagói rezidenciájára. Amerikai lapok forrásai szerint a példátlan lépés célja a Trump által a Fehér Házból eltulajdonított, jellemzően bizalmas és titkos dokumentumok visszaszerzése volt. Trump egyik fia, Eric Trump szintén azt állította, hogy a házkutatás tárgyát elnöki dokumentumok képezték. Trump egyik ügyvédje azt mondta, harminc-negyven FBI-ügynök érkezett, és dokumentumokat foglaltak le, de részletekbe nem bocsátkozott. Hogy mit kereshetett az FBI Trump birtokán, arról itt írtunk korábban.

Trump csütörtökön arról posztolt, hogy az ügyvédei és a képviseletét ellátó személyek teljes mértékben együttműködőek voltak korábban, szerinte ennek ellenére történt a bejelentés nélküli házkutatás, aminek keretében szerinte a felesége ruháit és személyes tárgyait is átvizsgálták. Trump a héten végig boszorkányüldözésről beszélt, azzal gyanúsítja az FBI-t, hogy ők helyeztek el bizonyítékokat a birtokon a házkutatás során, és a Republikánus Párt is összezárt mögötte.

Kedd este derült ki, hogy a volt elnök a jövőben nem titkolhatja tovább adóügyeit, a képviselőház szakbizottsága megkaphatja Trump adóbevallását. A New York-i főügyész hivatalának ügyvédei pedig szerdán hallgatták volna ki Trumpot a vállalatával, a Trump Organization pénzügyeivel kapcsolatban, de a volt elnök megtagadta a vallomást, arra hivatkozva, hogy ez minden amerikai állampolgár alkotmány adta joga.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!