Atomkatasztrófa fenyeget a zaporizzsjai erőműnél dúló támadások miatt – állítja az ENSZ nukleáris vezetője

2022. augusztus 12. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ nukleáris vezetője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Európa legnagyobb délkelet-ukrajnai atomerőművében „nagyon riasztó” katonai tevékenység veszélyes következményekkel járhat a térségre nézve, és felszólított az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai létesítmény elleni támadások beszüntetésére, írja a France24 hírfolyama.

„Ez egy komoly utolsó figyelmeztetés, egy súlyos figyelmeztetés, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek lehetővé kell tenni, hogy a lehető leghamarabb végrehajtsa küldetését a zaporizzsjai erőműben”

– fogalmazott Rafael Grossi. Legutóbb éppen csütörtökön érkeztek hírek újabb tüzérségi támadásokról az atomerőműnél. A támadásért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben a harcok „folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet”.

Az orosz–ukrán háború egyik legkritikusabb helyszíne a zaporizzsjai erőmű, amit az oroszok elfoglaltak, és az ukránok szerint bázisként használják. Az orosz megszállók március eleje óta tartják ellenőrzésük alatt a létesítményt, ami Európa legnagyobb atomerőműve – de a reaktorokat továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik. Csütörtökön a BBC-nek sikerült sms-ben meginterjúvolnia a zaporizzsjai erőmű két ukrán dolgozóját. A munkások a mindennapokra rátelepedő orosz fenyegetésről, sőt emberrablásokról számoltak be.

A munkájukat megnehezítik a gyakori támadások, és folyamatosan attól rettegnek, hogy valamilyen nukleáris baleset történik.

Bővebb lapszemlénket erről itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!