Szöulban betiltják a szuterénlakásokat a halálos villámárvíz miatt

2022. augusztus 11. – 06:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai fővárosra, Szöulra lecsapó halálos villámárvíz miatt betiltják azokat a szuterénlakásokat, amelyeket az Oscar-díjas filmben, az Élősködőkben is lehetett látni. A városra zúdult óriási mennyiségű csapadék legalább 11 ember halálát okozta, két nő és egy 13 éves lány egy ilyen félszuterénlakásba szorulva fulladt meg. A hírek szerint hiába kértek segítséget, senki nem tudta megmenteni őket.

Dél-koreai katonák takarítják el a törmeléket egy házból, amelyet elöntött az özönvízszerű eső Szöulban – Fotó: Yonhap News Agency / Reuters
Dél-koreai katonák takarítják el a törmeléket egy házból, amelyet elöntött az özönvízszerű eső Szöulban – Fotó: Yonhap News Agency / Reuters

A város most azt közölte a szerdai tragédia után, hogy a jövőben egyetlen hasonló lakás kialakítására sem adnak engedélyt, és elkezdik a már létező lakások átalakítását. Ezeket a lakásokat rendszerint a szegényebb rétegekhez tartozók bérlik, így a szerdai haláleset ismét ráirányította a figyelmet a jövedelmi egyenlőtlenségekre és a félig földalatti lakásokban való élet veszélyeire, amelyek az olcsó bérleti díjakról és a rossz életkörülményekről ismertek.

A szerdai bejelentés szerint Szöul vezetése arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül az építési törvényt, és tiltsa be a szuterén és félszuterén lakások kialakítását. A már meglévő ilyen lakások átalakítására 20 évet adnának – ezekből tárolóhelyiségeket vagy mélygarázsokat csinálhatnának. Az intézkedés mellett a jelenleg is föld alatti lakásokban élők számára segítséget nyújtanának, hogy jobb körülmények közé költözhessenek.

Egy 2020-as kimutatás szerint 200 ezer hasonló lakás található Szöulban, ez a lakások 5 százalékát jelenti.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!