Túszokat ejtett egy fegyveres férfi egy libanoni bankfiókban, végül megadta magát

2022. augusztus 11. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fegyveres férfi hat embert túszul ejtett Libanon fővárosában egy bankfiókban. A Reuters szerint a férfi közel hat órán át tartotta fogva a túszokat, mielőtt feltartott kézzel, rendőri kísérettel kilépett a bankfiókból. A libanoni Vöröskereszt úgy tudja, egyik túsz sem sérült meg.

Helyszíni beszámolók szerint a férfi a bank által befagyasztott megtakarításait követelte, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha nem kapja meg a pénzt – írja az MTI.

A férfi csütörtökön, nem sokkal dél előtt lépett be a Federal Bank of Lebanon fiókjába a nyugat-bejrúti Hamra negyedben egy lőfegyverrel – mondta a Reutersnek egy biztonsági forrás. „Hozzáférést követelt a bankszámláján lévő körülbelül 200 ezer dollárhoz, és amikor az alkalmazott elutasította ezt, elkezdett kiabálni, hogy a rokonai kórházban vannak. Aztán elővette a fegyvert” – mondta a biztonsági forrás.

Sajtóhírek szerint több lövésről is eldördült, azonban sebesültekről nem érkezett jelentés. A rendőrség mellett katonák is a helyszínre vonultak. A belügyminisztérium azt közölte, hogy a túszok közül egy idős férfit az életkora miatt engedett ki a bankból.

Biztonsági erők gyülekeznek a bejrúti bankfiók előtt, ahol egy puskával felfegyverkezett férfi túszul ejtette a bank dolgozóit 2022. augusztus 11-én – Fotó: Anwar Amro / AFP
Biztonsági erők gyülekeznek a bejrúti bankfiók előtt, ahol egy puskával felfegyverkezett férfi túszul ejtette a bank dolgozóit 2022. augusztus 11-én – Fotó: Anwar Amro / AFP

A libanoni betétesek társasága a Twitteren azt írta, hogy a túszejtő három évvel ezelőtt, közvetlenül a libanoni gazdasági válság kezdete előtt 209 ezer dollárt (80 millió forint) helyezett el a bankban, és azóta csak ezer dollárhoz jutott hozzá ebből az összegből. A helyszínen volt a társaság elnöke, Haszan Muganíje is, aki igyekezett tárgyalni a túszejtővel.

Libanonban három éve tart az a súlyos gazdasági, pénzügyi és szociális válság, melynek következtében a bankok szigorúan korlátozzák az állampolgárok által felvehető készpénzmennyiséget. A nemzeti valuta, a libanoni font mintegy 90 százalékkal leértékelődött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!