Izrael rakétatámadással megölte az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokát

2022. augusztus 7. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg vasárnap bejelentette, hogy végzett az Iszlám Dzsihád terrorszervezet újabb parancsnokával Gázában.

Hálid Manszúrt és két társát – köztük Manszúr helyettesét – egy légicsapással ölték meg a gázai Rafah városban.

Az izraeli hadsereg pénteken – több mint egy év viszonylagos nyugalom után – indította Hajnalhasadás nevű hadműveletét a Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen, és jelentésük szerint ekkor megölték Tajszer Dzsaberit, az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét.

A Gázai övezetből péntek este és szombat este között több mint 450 rakétát lőttek ki Izrael felé az iszlamisták.

A palesztin egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy több mint kétszáz ember sérült meg a támadásokban péntek óta, és 24 halottja van a légicsapásoknak. Az áldozatok között gyerekek is vannak. Szombaton késő este Dzsabalijában heten haltak meg, köztük négy gyerek. Ez utóbbi támadás vitatott, mert az izraeli védelmi minisztérium szerint, ezt az észak gázai várost nem is lőtték az említett időben, így valami más okozhatott ott robbanást. Szerintük akár egy irányíthatatlanná vált dzsihádista rakéta.

Az Iszlám Dzsihád az őket ért támadásokra válaszul a Gázai övezet közelében élő izraeli telepeseket lőtték, de néhány nagyobb hatótávolságú rakétát is indítottak. Ezeket szinte kivétel nélkül hatástalanította a Vaskupola, csak egy rakéta csapódott be Szderot egyik sokemeletes apartman házába. Az izraeli mentőszolgálatok 21 sérültet jelentettek a Gázai övezetből.

Gáza nagyobb palesztin terrorszervezete, a Hamász eddig kimaradt a harcokból, de kérdéses, hogy meddig maradnak passzívak. Szakértők szerint, ha gyorsan emelkedik a polgári áldozatok száma, akkor a Hamász is rakétákat lőhet ki, így a harcok sokkal intenzívebbé válhatnak.

A helyzet eszkalálódásától térségi szereplők is félnek, Egyiptom állítólag szombaton már küldöttséget delegált Izraelbe, hogy közvetítsenek a két fél között.

(MTI, CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!