Izrael csapást mért Gázára, és további akciókra készül

2022. augusztus 5. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal azután, hogy Ciszjordánia izraeli fennhatóság alatt lévő részén elfogtak egy magas beosztású palesztin harcost, Izrael légicsapást mért Gázára és bejelentette, hogy további akciókra készülnek, hogy megszüntessék az izraeli közösségre irányuló fenyegetést az övezetben – írja a Guardian.

Az interneten keringő felvételek alapján egy emeletes házat ért találat, szemtanúk és palesztin biztonsági források pedig több légicsapásról számoltak be az AFP francia hírügynökségnek Gáza központjában és Hán-Júniszban. Gázában az AFP tudósítója sebesültek evakuálásának, valamint tüzek miatt a tűzoltók érkezésének a szemtanúja volt. A helyiek beszámolói szerint a támadásban legalább öten meghaltak, köztük egy ötéves gyerekkel, több tucat ember pedig megsérült.

A támadásról az izraeli hadsereg is beszámolt, hozzátéve, hogy „különleges helyzetet” rendeltek el, később pedig azt közölték, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik parancsnoka, Tajszer Dzsabari volt a célpontjuk, aki több, izraeli civilek ellen elkövetett terrorcselekményért volt felelős. Izraeli becslések szerint az izraeli hadsereg tizenöt fegyverest ölt meg. A hadsereg egy videót is megosztott a légicsapásról, Benny Gantz, izraeli védelmi miniszter pedig pénteken azt közölte, az izraeli hatóságok további akciókat tervez, hogy „megszüntessék a fenyegetést a régióban”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a légicsapás mennyire fogja eszkalálni az izraeli-palesztin helyzetet, de az biztos, hogy jelenleg nagyon kiélezett a konfliktus. A dolgok akkor durvultak el ismét, amikor hétfőn Ciszjordánia izraeli részén őrizetbe vették az Iszlám Dzsihád egy magas beosztású tisztviselőjét, a csoport egy fiatal tagja pedig életét is vesztette az ezt megelőző tűzharcban. Ahmed Mudalal, a szervezet gázai tisztviselője elmondta, hogy egyiptomi közvetítőkön keresztül az elfogott társuk és egy másik rab szabadon engedését, a Ciszjordánia elleni támadások beszüntetését és a gázai blokád feloldását követelték, de nem kaptak reakciót Izraeltől.

Pénteken egyébként több száz izraeli tüntetett a Gázai-övezetben azért, hogy a Hamász engedjen szabadon egy fogságban tartott izraeli állampolgárt, illetve adja át két katona holttestét. A holttestek már nyolc éve a Hamász birtokában vannak, a szervezet ugyanis azt reméli, hogy fel tudja használni őket, illetve két, valószínűleg mentálisan beteg izraelit egy esetleges fogolycserében. Izrael álláspontja az, hogy a blokád feloldása addig nem is lehet alku tárgya, amíg a holttestek és a foglyok vissza nem kerülnek hozzájuk, és voltak is már próbálkozások cserére, de eddig ezek nem jártak sikerrel. Zijád en-Nahala, az Iszlám Dzsihád főtitkára az al-Mayadín libanoni televíziónak Teheránban kijelentette, hogy a légitámadások után nem lesz tűzszünet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!