Negyed évszázad után újra Tajvan partjainál lőtt ki rakétákat Kína

2022. augusztus 4. – 12:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína néphadsereg több rakétát is kilőtt Tajvan körül csütörtökön, miután újabb hadgyakorlatba kezdett. A gyakorlat a kínai állami televízió szerint helyi idő szerint vasárnap délben fejeződhet be – írja a Reuters.

Itt elemeztük a vizitet és hogy 26 éve nem látott hadgyakorlatot indított Kína Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházi elnökének tajvani látogatása után. CCTV kínai állami műsorszolgáltató közölte, hogy a gyakorlatok elkezdődtek, és vasárnap érnek majd véget. A közlemény szerint ez Kína valaha végrehajtott legnagyobb hadgyakorlata a Tajvani-szorosban, amiben a haditengerészet és a légierő is részt vesz és éleslövészetet is tartanak a szigetet körülvevő vizeken és a légtérben.

Reuters információi szerint a tervezett hadgyakorlatok részeként több hagyományos rakétát is kilőttek Tajvan keleti partjainál. Ilyen utoljára 1996-ban fordult elő. Reagálva a kínai katonai gyakorlatra Tajvan szerdán mozgósította elfogóvadászait, aminek célja, hogy elriasszák a Tajvan légterét megsértő kínai repülőket. Ezentúl aktiválták légvédelmi rakétarendszerüket is, hogy követni tudják a kínai köteléket.

Az újabb hadgyakorlat bizonyítéka, hogy Kína továbbra sem nézi nyugodtan Nancy Pelosi körútját, különös tekintettel a tajvani látogatásra. A kínai hadsereg a házelnök látogatásának hírére már szerdán éles hadgyakorlatba kezdett a Tajvan körül. Csütörtökön Vang Yi kínai külügyminiszter pedig újra elítélte Pelosi tajvani látogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!