A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint teljesen elszabadult a zaporizzsjai erőmű, szakértőket kéne a helyszínre engedni

2022. augusztus 3. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Ellenőrizhetetlenné vált, teljesen elszabadult” Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai erőmű, mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Rafael Grossi szerint az ottani helyzet napról napra veszélyesebbé válik, „a nukleáris biztonság minden elvét megsértették”, és arra kérte Oroszországot és Ukrajnát is, hogy egy nukleáris baleset megelőzése érdekében tegyék lehetővé, hogy szakértők menjenek a helyszínre.

Az ukrán atomenergia-hivatal, az Energoatom korábbi jelentése szerint az orosz hadsereg 14 nehéztüzérségi egységet helyezett el az atomerőmű területén. A fegyverek, a lőszerkészlet és robbanóanyagok veszélyesen közel vannak az erőmű jelenleg is működő reaktoraihoz, ami minden létező biztonsági előírást súlyosan megsért. Így gyakorlatilag garantált, hogy az ukránok nyugatról kapott precíziós, nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereitől biztonságban vannak – elvégre ki merne nekiállni egy működő atomerőműre lőni.

Grossi szerint bár az atomenergia hivatalnak van némi kapcsolata az erőmű személyzetével, annak vannak hiányosságai. Ráadásul megszakadt az ellátási lánca az erőműbe szállított berendezések és pótalkatrészeknek, így „nem vagyunk biztosak abban, hogy az erőmű mindent megkap, amire szüksége van”.

A zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, de világszinten is top 10-es. (Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!