Mégsem nő a lengyel kormánytagok fizetése, pedig jóval kevesebbel emelték volna, mint a magyar kormány tette

2022. augusztus 01. – 10:02

frissítve

Mégsem nő a lengyel kormánytagok fizetése, pedig jóval kevesebbel emelték volna, mint a magyar kormány tette
Jaroslaw Kaczyński, a kormánypárt elnöke inkább elállt a fizetésemelési tervektől – Fotó: Beata Zawrzel / NURPHOTO / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Inkább lemondott a fizetésemelésekről a lengyel kormány, miután az ottani ellenzék látványosan jelét adta felháborodásának. Az eredeti tervek szerint 8,5 százalékkal emelték volna a kormányfő fizetését – írta a Népszava. Végül azonban a Mateusz Morawieckinek szánt, 136 ezer forintnak megfelelő összeget sem vállalták, és nem emelkedik a kormányfőhelyettesek fizetése sem.

Morawiecki a tavalyi 20 százalékos emelkedés után így továbbra is 20 ezer zlotyt (1,7 millió forintot) keres, azaz most már a felét sem éri el a fizetése a magyar kormányfőének. Orbán Viktor eddig 1,5 milliót keresett havonta, ezt azonban idén látványosan megemelték, így a vagyonbevallása szerint érdemi megtakarítások nélkül élő kormányfő már 3,5 millió forintot visz haza.

Magyarországon a kormánytagok fizetésének látványos emelése gond nélkül megvalósult, Lengyelországban azonban a kétharmadtól távol lévő Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárttal szemben mérhető támogatottsággal rendelkező ellenzék reakciója elég volt ahhoz, hogy a kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczyński inkább elálljon a fizetésemelésektől.

„Vannak, akik azt állítják, hogy a PiS-kormány lop, de osztogat is. Mindannyian tudjuk, hogyan lop. Látjuk, hogyan osztogat az embereknek” – idézte a Polgári Platformot vezető Donald Tuskot a Népszava.

Ennek megfelelően nem nő az elnök fizetése sem. Andrzej Duda 170 ezer forintnyi fizetést kapott volna.

A régióban a lengyel kormányfő keresi a legkevesebbet, Orbán Viktor viszont az 1,5-ről 3,5 millióra emelt fizetéssel kormányfők között jelentősen előreugrott:

  • A legtöbbet a cseh kormányfő keresi, havi 258 600 cseh koronával (4,24 millió forint);
  • Orbán Viktor 3,5 millió forintot,
  • a szlovák miniszterelnök juttatásokkal együtt 5 990 eurót (2,42 millió forint) keres;
  • a lengyel miniszterelnök fizetése 20 ezer zloty (1,7 millió forint).
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!