Oroszország beengedi az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy kivizsgálják a börtönben meghalt hadifoglyok halálát

2022. július 31. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vasárnap felkérte az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit, hogy vizsgálják ki a Moszkva által támogatott szakadárok által fogva tartott több tucat ukrán fogoly halálát, írja a Reuters.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a péntek reggeli rakétacsapás vagy robbanás miatt, a kelet-donyecki Olenivka városában több tucat ukrán hadifogoly halt meg.

Az orosz védelmi minisztérium közzétette az 50 meghalt és a 73 megsebesült ukrán fogoly adatait. Állításuk szerint a támadást egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel az ukránok hajtották végre.

Az ukrán fegyveres erők tagadják ezt, szerintük az orosz tüzérség vette célba a börtönt, hogy ne tudódjon ki a foglyokkal való kegyetlen bánásmódjuk. Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteken háborús bűntettnek nevezte az akciót.

A Reuters újságírói megerősítették a börtönben történt halálesetek tényét, de eddig még nem tudták ellenőrizni az eltérő verziók valóságtartalmát. Az ENSZ közölte, hogy kész szakértőket küldeni, ha mindkét fél beleegyezését adja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!