Ukrajna a Vöröskereszttel és az ENSZ-szel vizsgáltatná ki a börtönbombázást

2022. július 30. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna azt kérte, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt vizsgálhassa ki, ki a felelős több mint 50 ukrán hadifogoly légicsapás okozta haláláért a megszállt területen.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a tábor megtámadásával. A bombázás után készült, meg nem erősített orosz videofelvételeken összeroncsolódott emeletes ágyak és elszenesedett holttestek láthatók, de továbbra sem világos, pontosan mi történt az Olenivkában (a szakadár Donyecki Népköztársaság területén) található hadifogolytáborban.

Ukrajna szerint a helyszínt Oroszország azért vette célba a tábort, hogy eltüntesse a kínzások és gyilkosságok bizonyítékait. Volodimir Zelenszkij elnök „szándékos orosz háborús bűncselekménynek” minősítette az incidenst. Oroszország viszont a maga részéről azt mondta, hogy a tábort ukrán precíziós rakéták találták el.

A börtönben fogva tartottak között állítólag a szélsőséges ukrán nacionalista Azov zászlóaljhoz tartozó katonák is voltak, akik a legtovább tartották az ostromlott Mariupolt, és májusban fogták el őket. Oroszország olvasatában ők „neonáci háborús bűnösnek” minősülnek.

A Vöröskereszt közölte: hozzáférést kér a lebombázott börtönhöz, hogy segítsen a sebesültek evakuálásában és ellátásában.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!