A Gazprom felfüggesztette a gázszállítást Lettországba

2022. július 30. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom szombaton felfüggesztette a gázszállításokat Lettországba – írja az AFP tudósítása nyomán a Guardian.

A Gazprom Telegramon közölte, hogy „a feltételek megsértése miatt” nem szállít gázt Lettországba. Lettország áprilisban egyszer már magától leállt az orosz gáz vásárlásáról, de később újrakezdte. Korábbi adatok szerint az ország földgáz-felhasználásának mintegy 10 százalékát adja az orosz import.

A vállalat szerdán drasztikusan, a kapacitás mintegy 20 százalékára csökkentette az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállításokat, miközben a szankciók kapcsán fokozódnak a feszültségek a Nyugat és Moszkva között.

Az uniós államok azzal vádolják Oroszországot, hogy a szállítások korlátozásával torolja meg a Moszkva ukrajnai beavatkozása miatti nyugati szankciókat, de az oroszok javítási munkálatokra hivatkoznak. Az Európai Unió ezen a héten a gázfogyasztás csökkentésére vonatkozó tervben állapodott meg, amit a szavazáson csak Magyarország nem támogatott. A megállapodás lényege, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználásukat a tagállamok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!