Orbán Viktor gratulált az új horvát hídhoz: Örülök, hogy könnyebb lesz eljutni Dél-Dalmáciába

2022. július 27. – 08:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Andrej Plenković horvát kormányfőnek a Pelješac híd építési munkálatainak befejezéséhez – közölte Havasi Bertalan szerdán az MTI-vel.

A Horvátország számára stratégiai fontosságú hidat, amely közvetlen, Bosznia-Hercegovinát kikerülő szárazföldi kapcsolatot létesít Horvátország legdélebben fekvő tengerparti sávja és az ország egyéb területei között, kedden adták át. A 2,4 kilométer hosszú tengerhíd 420 millió euróba (közel 170 milliárd forintba) került, a kivitelezője a kínai állami tulajdonú China Road and Bridge Corporationnel volt. A költségek 85 százalékát, 357 millió eurót az Európai Unió finanszírozta.

A horvát miniszterelnöknek írt levelében Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Őszintén hiszem, hogy a legjelentősebb horvát infrastrukturális projekt lezárása, amelyet nemzetközi partnerek közreműködésével hatékonyan valósítottak meg, történelmi mérföldkő a Horvát Köztársaság számára.” Orbán szerint az új híd kiváló példa a régió jobb összekapcsolhatóságára.

A levelet azzal zárja: „Nekünk, magyaroknak Horvátország hagyományosan az egyik legkedveltebb nyári üdülési célpontunk. Ezért örülök, hogy az új Peljesac-hídon keresztül turistáink, valamint a világ minden tájáról érkező utazók ezentúl biztonságosabb és sokkal gyorsabb úton fedezhetik fel Dél-Dalmácia kivételes szépségeit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!