Pont kerülhet egy több mint hét évtizede felfedezett öltönyös holttest rejtélyére Ausztráliában

2022. július 27. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jól öltözött férfi holttestét találták meg még 1948. december 1-jén az ausztráliai Somerton partjainál, azonban a férfiről évtizedekig nem derült ki, ki is lehet valójában. Most úgy tűnik, megoldódhat a „somertoni férfinak” nevezett rejtély ügye, írja a BBC: 74 évvel a holttest felbukkanása után ugyanis egy kutató azt állítja, az ismeretlen egy Carl Webb nevű férfi volt.

Az esetről még tavaly nyáron, a kihantolása idején is írtunk. A férfi gallérján egy félig elszívott cigaretta volt, a zsebében pedig egy fecni egy perzsa nyelven írt verssorral: „Tamam Shud”, azaz „Bevégeztetett”.

A „somertoni férfi" holtteste nem sokkal a felfedezése után – Fotó: Ausztrál rendőrség
A „somertoni férfi" holtteste nem sokkal a felfedezése után – Fotó: Ausztrál rendőrség

A halottkém 1948-as megállapítása szerint az amúgy sportos, edzett férfi gyomra és mája véres volt, a veséi telítődtek, a lépe pedig a normális méret háromszorosa volt. A doktor szerint a halál oka mérgezés miatti szívleállás lehetett, de nem sikerült kimutatni semmilyen ismert idegen anyagot a testében.

A testet eltemették, több mint 70 évig feküdt egy sírban, majd egy Derek Abbott nevű mérnök-professzor kérésére kihantolták. Abbott húsz évig megszállottan kutatta az ügyet, hajmintát is szerzett a férfiról, majd egy neves amerikai törvényszéki szakértővel, a döglött aktákra specializálódott Colleen Fitzpatrickkal együtt építettek fel egy széles családfát, amin 4000 név közül kellett beazonosítani, melyikük is lehet a „somertoni férfi”.

„Olyan érzés ez, mint amikor az ember megmássza a Mount Everestet, és egyszerre örül a csúcsra érkezésnek, de ugyanakkor rendkívül kimerült és fáradt is”

– mondta Derek Abbott a kutatásról az ausztrál ABC-nek.

A kikutatott személy, Carl Webb 1905-ben született Melbourne egyik külvárosában. Hat testvére közül ő volt a legfiatalabb, és feleségül vette Dorothy Robertsont, akit később Doff Webb néven ismertek. Feltehetően a felesége miatt került Adelaide-be: „Bizonyítékunk van arra, hogy elvált a feleségétől, és az asszony Dél-Ausztráliába költözött. Így valószínűleg azért jött ide, hogy felkutassa őt” – mondta Abbott.

A felfedezés után Fitzpatrick szeretné továbbra is kutatni a rejtélyes halál okait: „Szívesen megnézném a toxikológiai vizsgálatot. És szeretném azt is megtudni, mi történt Dorothyval” – mondta a CNN-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!