134 ezer utast érint a Lufthansa szerdai sztrájkja, budapesti járatokat is töröltek

2022. július 26. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető sztrájkot hirdetett szerdára és csütörtök hajnalra a Lufthansa földi kiszolgáló cége, emiatt a légitársaság szinte minden járatát törli frankfurti és müncheni csomópontjain. Ez csaknem 1000 csatlakozást és körülbelül 134 ezer utast érint – írja a Spiegel.

A nyári szezon közepén drasztikus lépés Frankfurt esetében 678 járatot jelent – ebből 32-t már kedden töröltek –, a müncheni csomóponton mindkét nap összesen 345 járatot törölnek. Bő egy nap alatt összesen 134 ezer utast érintenek a változások. A Lufthansa két legnagyobb bázisreptere mellett Düsseldorf, Hamburg, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln is érintett.

Budapestre érkező és induló járatok is érintettek lehetnek, mert a Budapest Airport honlapján a szerda hajnalban Münchenbe és reggel Frankfurtba induló járatot már törölték.

A járattörléseket kedden teszik közzé a légitársaság rendszerében, és lehetőség szerint alternatívákat kínálnak az érintett utasoknak – írja a légitársaság aktuális tájékoztatójában. Felhívták a figyelmet, hogy kapacitásaik ebben az esetben erősen korlátozottak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete szerdán a ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet által meghirdetett sztrájkban vesz részt. Mindez azután történt, hogy elutasították a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyeztek a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén. Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője szerint érthetetlen a sztrájkfelhívás, mivel a „feszült” gazdasági helyzet ellenére „magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott” a vállalat.

A mostani sztrájk nem könnyíti meg az így is késekkel és a munkaerőhiány miatt kényszerű törlésekkel teli szezont. Korábban ebben a cikkben részletesen írtunk, az idei főszezonban a pályaelhagyó és sztrájkoló dolgozók miatt bajba került a légiközlekedési ágazat. A világ legnagyobb repterei is kényszerű limiteket vezetnek be, mert nem bírnak ellenőrizni annyi utast, amennyi repülni szeretne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!