Sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete Németországban

2022. július 25. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete szerdán, az utasoknak járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük. A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik, és csütörtök reggel 6 óráig tart. A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein nem kezdi meg a munkát.

Az egynapos sztrájkot a Németországban kb. 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet hirdette meg, miután elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérikiegészítés bevezetését ajánlotta fel.

A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén. A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – mondta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese. Behle szerint a helyzet a repülőtereken egyre feszültebb.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a ver.di sztrájkfelhívása „annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott” a vállalat „feszült gazdasági helyzete” és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére.

Ahogy arról korábban ebben a cikkben részletesen írtunk, az idei főszezonban a pályaelhagyó és sztrájkoló dolgozók miatt bajba került a légiközlekedési ágazat. A világ legnagyobb repterei is kényszerű limiteket vezetnek be, mert nem bírnak ellenőrizni annyi utast, amennyi repülni szeretne. A Covid utáni munkaerőhiányra nem lesz gyors orvosság a szektorban, érdemes lélekben készülni rá, hogy komoly fennakadásokba futhatunk bele utazáskor.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!