Várhelyi Olivér: A háború pozitív hatása, hogy az EU újra bővülni akar

2022. július 25. – 16:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború kijózanító hatású volt az EU bővítéséről szóló vitákra és megmutatta, hogy fel kell gyorsítani az eljárásokat, amelyeket az előző Bizottság gyakorlatilag leállított – mondja Várhelyi Olivér, az EB bővítési biztosa az Euractivnak adott interjújában. Az interjú hetekkel azután készült, hogy júniusban tagjelöltté vált Ukrajna és Moldova, miközben a már korábban jelölt Albánia és Észak-Macedónia tárgyalásai is beindultak.

„Talán az az orosz–ukrán háború egyetlen pozitív hatása, hogy kijózanította az EU bővítése és befogadóképessége körüli vitákat”

– mondta Várhelyi, hozzátéve, hogy szerinte Európa nem lehet teljesen biztonságos és stabil a Nyugat-Balkán teljes integrációja nélkül.

A biztos emlékeztet, hogy a 2014 és 2019 közötti Juncker-bizottság gyakorlatilag leállított minden bővítési tárgyalást. Ez a hozzáállás változott meg idén az orosz–ukrán háború kitörése miatt.

Várhelyi szerint ugyanakkor a tagjelölteknek is oda kell figyelniük politikájukra. Miután Bulgária és Észak-Macedónia július 17-én megállapodott korábbi vitáik rendezési tervéről, 19-én az EU megkezdte csatlakozási tárgyalásait Albániával és Észak-Macedóniával.

Az EU bővítéséről szóló vitákról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!