Több mint 1,2 millió ukrán menekült kért személyi számot Lengyelországban

2022. július 25. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig több mint ötmillióan utaztak Ukrajnából Lengyelországba az orosz–ukrán háború február 24-i kitörése óta, írja az MTI. Ukrajna felé pedig 3,1 millióan lépték át a határt Lengyelországból az elmúlt öt hónapban.

A háború elől menekülők számát ugyan nem tartják nyilván, de közelítő becslést adhat az, hány személyazonosító számot, azaz PESEL-t adtak ki ukránoknak Lengyelországban. Ezek szerint február 24. óta több mint 1,2 millió személyi számot adtak ki ukrán állampolgároknak, a felét gyermekeknek.

Marlena Malag szociális és családügyekért felelős lengyel miniszter szerint eddig mintegy 300 ezer ukrán menekült vállalt munkát Lengyelországban. A lengyel oktatási minisztérium szerint pedig a júniusban lezárt tanév végén 160 ezer ukrán diák tanult lengyel iskolákban, és 40 ezer ukrán gyermek járt óvodába. Przemyslaw Czarnek oktatási miniszter szerint szeptemberben akár 400 ezer ukrán tanuló is beülhet az iskolapadba, sokan viszont távoktatás formájában megmaradhatnak az ukrán iskolai rendszerben is.

A Dziennik Gazeta Prawna becslése szerint egyébként a háborús menekültként érkezett, és a háború előtt is ott élő ukránokkal együtt 3,37 millió ukrán élt Lengyelországban. Több nagyvárosban is igen jelentős az ukránok aránya: míg Varsóban lakosság 16 százalékát teszik ki, ez az arány a délnyugati Wrocławban 28 százalék, a délkeleti Rzeszówban pedig 37 százalék is lehet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!