Ötmillió ember lakna a 120 kilométer hosszú, fekvő felhőkarcolóban

2022. július 24. – 19:31

Ötmillió ember lakna a 120 kilométer hosszú, fekvő felhőkarcolóban
Fotó: Neom

Másolás

Vágólapra másolva

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg megelégelte, hogy parlagon hever a sivatag az országban, ezért arra utasította a megfelelő hatóságokat, hogy királysága vízhiányos északnyugati részére tervezzenek valamit. Azt is meghagyta nekik, hogy ne vacakoljanak kisléptékű fejlesztésekkel, minimum az egyiptomi piramisokhoz mérhető projektet vár.

Azt nem tudjuk, hogy mire számított, azonban a Wall Street Journal most megírta, mit kapott. Elsőre igen gyengén hangzik, két épülettel szúrnák ki a szemét: ez lenne a Mirror Line.

Ha azonban megnézzük, mi is ez a két épület, már mészárosi, garancsi, jellineki szemszögből is igen nagyszabású a projekt, ugyanis

a két, 500 méter magas épület 120 kilométer hosszan futna egymás mellett.

Na de ki fog benne lakni? Azt nem tudjuk, de a tervek szerint 5 millióan költözhetnek majd be az ezer milliárd (igen, ezer milliárd) dollárba kerülő fektetett felhőkarcolókba, amelyek között egy csíknyi zöld sétány terül majd el. A teljesség igénye nélkül néhány részlet a tervből:

  • a tükörépületek alatt nagysebességű vonat közlekedne,
  • a lakók élelmiszereit az épületeken belül állítanák elő,
  • integrált stadion is lesz, mint azt minden nagy léptékű vezető szívének kedves,
  • és persze a jachtkikötő is alap.
Fotó: Neom Fotó: Neom
Fotó: Neom
Fotó: Neom

A Mirror Line egyike a Neomot alkotó nagyszabású projektek sorának, amellyel Mohammed herceg csökkentené a királyság gazdaságának olajfüggőségét. Az elképzelések szerint a szaúd-arábiai állami vagyonalap tulajdonában lévő Neom olyan külföldi befektetéseket vonzana be, amelyek az utóbbi években elmaradtak. Számos nyugati ország és vállalat bojkottálja ugyanis a királyságot az emberi jogok durva megsértése miatt, amióta 2018-ban szaúdi ügynökök meggyilkolták, és csontfűrésszel feldarabolták Jamal Hasogdzsi újságírót.

Ez az elszigeteltség érhet véget Biden amerikai elnök múlt heti látogatásával, és nyithatja meg újból az utat a további külföldi befektetések előtt.

Joe Biden hatalomra jutása előtt ugyan azt ígérte, hogy páriává teszi Szaúd-Arábiát, de már a beiktatása utáni hónapokban visszatáncolt, és annak ellenére is eltekintett a szaúdi rezsim komolyabb szankcionálásától, hogy egy tavaly év elején nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés arra jutott, a Hasogdzsi-gyilkosságért személyesen Mohamed bin Szalmán – a rezsim de facto vezetője – a felelős.

A Mirror Line már most kihívás elé állítja a tervezőket. Rögtön ott tornyosul a fejük felett a 2030-as átadási időpont, miközben olyan problémákkal is szembe kell nézniük, hogy mi lesz azzal a több millió madárral, amiknek vándorlási útvonalát elvágná az épületpáros, de például a talajvíz áramlásának dinamikája is megváltozna.

A tervezők ezért most azt javasolják, hogy az építkezés szakaszosan valósuljon meg, 800 méter hosszú épületek létrehozásával, amelyek egy vonal mentén kapcsolódnának egymáshoz. Az épületek különböző magasságúak is lennének, néhol az Empire State Buildinget is meghaladó, 500 méteresek. Az eredeti elképzelés ez volt:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!