Donald Trump: Az afganisztáni kivonulás az Egyesült Államok történetének legkínosabb pillanata volt

2022. július 24. – 12:43

Donald Trump: Az afganisztáni kivonulás az Egyesült Államok történetének legkínosabb pillanata volt
Donald trump a TPUSA eseményén. Fotó: Joe Raedle / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump hivatalosan nem jelentette be, de többször is utalt arra, hogy indulna a 2024-es elnökválasztáson.

Az Egyesült Államokban egy évtizede létezik egy erősen konzervatív ifjúsági szervezet a Turning Pont USA, vagyis a „fordulópont”. Az alapító Charlie Kirk a konzervatív egyetemi hallgatók védelmére hozta létre, és többek között figyelik, illetve listázzák azokat az egyetemi oktatókat, akik az ő megfogalmazásuk szerint a liberális értékek terjesztése során hátrányosan megkülönböztetik a konzervatív diákokat.

A szervezetnek minden évben van egy nagy nyári konferenciája, az ideit a floridai Tampában rendezték, és ezt a Student Action Summit elnevezésű eseményt, vagy legalábbis a fő előadásokat a neten is meg lehet nézni. Aki nem látott még ilyet, tényleg érdekes megnézni, hogy a világ egyik legfejlettebb államában és demokráciájában hogyan néznek ki a lelkesítő beszédek, ráadásul az idei eseményen Donald Trump amerikai elnök is két órás beszédet tartott.

Az exelnök beszédeit mostanában azért övezi különös figyelem, mert sokan találgatják, hogy mikor jelenti be, hogy újra elindul az elnökségért, igen a megfogalmazás szándékosan szólt így, mert az elemzők szerint nem az a kérdés, hogy bejelenti-e, hanem az, hogy mikor.

Donald Trump szerint

az Egyesült Államok nemrég még a világ legelismertebb országa volt, de a Biden-kormány idején hanyatló állam lett, amely elveszítette a tiszteletet.

A harmadik világ országai sem engednék meg azt, ami az Egyesült Államokban történik – mondta Trump, utalva az afganisztáni csúfos kivonulásra, az országba érkező illegális bevándorlók növekvő számára, illetve az energiapiac fejleményeire.

Ha belehallgatunk az egyes témákban a megfogalmazásokba, azok nem voltak visszafogottak.

„Amit Afganisztánban műveltek... az Egyesült Államok történetének legkínosabb, legborzalmasabb pillanata sokak szerint. Én is ezt hiszem”

– mondta Afganisztánról.

„Amerika a törvénytisztelő állampolgárok menedéke kell, hogy legyen, nem a bűnözőké”

– hangsúlyozta a gyengén ellenőrzött határokról.

Nemrég még a legnagyobb olajtermelő állam, igazi energiahatalom voltunk, ma az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden venezuelai olajért könyörög.

– így szólt az energetikai helyzet leírása.

Arról is beszélt, hogy Irán immár rendelkezik minden szükséges eszközzel egy nukleáris fegyver kifejlesztéséhez, ami hamarosan megtörténhet, ez csak idő kérdése.

„Teherán készen áll a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) néven ismert megállapodás elfogadására Washingtonnal, de elcsalták a választásokat”,

Ez a beszédben amúgy visszatérő elem volt, hogy Trump továbbra is magát tekinti a választás győztesének.

„Kétszer indultam, kétszer nyertem, és másodszor sokkal jobban teljesítettem, mint az első alkalommal, most lehet, hogy újra meg kell csinálnunk”

– mondta Trump a fiatal konzervatívoknak, akiket arra biztatott, hogy az iskolákban és a hadseregben is álljanak ellen a liberálisok erőteljes ideológiai támadásainak.

A Harvard Egyetem politikai központjának legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei szerint a potenciális republikánus elnökjelöltek közül Donald Trump és Ron DeSantis kormányzó lennének a leginkább támogatott jelöltek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!