Elfogadta az EU az oroszok elleni hetedik szankciócsomagot

2022. július 21. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot – írja az MTI. A szervezet szerint az új szankciócsomag több ponton is szigorít a korábbi hat szankciócsomag tiltásain és hatékonyabbá teszi azok betartását is. Ennek megfelelően a következőkről döntöttek:

  • Importtilalom az orosz aranyra: mostantól tilos Oroszországból származó aranyat vásárolni, behozni vagy szállítani Európába. Igaz ez a feldolgozatlan nyersanyagra és az ékszerekre, ötvöstermékekre is.
  • Kiterjesztik a fejlett technológiájú termékek exportjának tilalmát Oroszországba. Ezentúl még több olyan terméket lesz tilos az oroszoknak eladni, amelyek segíthetik az ország részvételét a háborúban és technológiai fejlődését.
  • Kiterjesztik a kikötőbejárási tilalmakat a zsilipekre is. Az orosz bankbetétek elfogadásának tilalmát kiterjesztik a harmadik országokban lakóhellyel rendelkező oroszokra is.
  • Pontosítják az eddigi szankciós csomagok tartalmát, így enyhítenek például azokon a légiközlekedési exporttilalmakon, amelyek eddig a légiközlekedés biztosításához szükséges eszközök szállítását blokkolták. Ezzel Oroszország hozzájuthat azokhoz az eszközökhöz, amelyekkel fenn tudja tartani a polgári légiközlekedés nemzetközi sztenderdeknek megfelelő biztonságát.
  • Az élelmiszerválság veszélyének csökkentése érdekében levesznek a kereskedelmi tilalommal sújtott szervezetek listájáról több állami tulajdonban lévő agrár- és energetikai céget.
  • Újabb Oroszországhoz köthető személyeket és szervezeteket szankcionálnak, valamint könnyítik az ő vagyonuk befagyasztásának lehetőségeit.

A csomag magyarázatában a Tanács külön kiemeli, hogy az EU szankciói nem érintik Oroszország élelmiszer- és gyógyszerexportját a harmadik országokba. A szervezet szerint az EU szeretné elkerülni, hogy a szankciók bármilyen módon hozzájáruljanak a kialakulófélben lévő globális élelmiszerválsághoz.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított háborúja finanszírozására.

Az orosz-ukrán háborúról szóló élő közvetítésünk itt olvasható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!