NYT: A Nyugat nem akarja, hogy Oroszország győzzön, de azt sem, hogy vereséget szenvedjen

2022. július 15. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times magyar idő szerint pénteken megjelent összeállításban mutatja be, hogy mekkora különbségek vannak az Ukrajna mellett kiálló nyugati államok tényleges támogatásai között. Miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Lengyelország valóban komoly katonai segítséget biztosít Ukrajnának, addig Németország tényleges segítsége messze elmarad a vállalásaitól (valószínűleg Franciaország is, de a hézagos francia adatközlések miatt ezt nem lehet biztosan állítani). Ulrich Speck német külpolitikai elemző a lapnak nyilatkozva ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a kontinentális hatalmak nem akarják sarokba szorítani Oroszországot,

Úgy tűnik, az az alapelv valósul meg, nem szabad hagyni, hogy Oroszország győzzön, de azt sem, hogy vereséget szenvedjen (…) Összességében a Nyugat épp elegendő fegyvert biztosít Ukrajnának a túléléshez, de ahhoz már kevés a támogatás, hogy Kijev visszaszerezze az erőszakkal elcsatolt területeit.

A nyugati külpolitika „angolszász” dominanciája miatt évtizedek óta berzenkedő Franciaország elnöke, Emmanuel Macron többször is kijelentette, hogy nem szabad „megalázni” Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki azon felerősödő „angolszász” hangok miatt, melyek Oroszország tartós meggyengítését szorgalmazzák. A New York Times által megszólaltatott elemzők szerint Franciaország és (sokkal csendesebben) Németország egyfelől meg akarja akadályozni az orosz offenzíva sikerét, mert attól tart, hogy ha Putyin győzelmet arat, akkor célba veszi a Baltikumot vagy Moldáviát is. Másfelől azonban a német és francia diplomácia úgy kalkulál, hogy ha Oroszországot komoly katonai vereség fenyegeti Ukrajnában, akkor az szintén az eszkaláció valószínűségét növeli, mivel a sarokba szorított Putyin nem fog megalázó engedményeket tenni, hanem magasabb szintre emeli a hadviselést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!