Megérkeztek Ukrajnába a nagy hatótávolságú M270-es rakétarendszerek

2022. július 15. – 22:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek Ukrajnába az első, nagy hatótávolságú M270-es típusú rakétasorozatvető rendszerek – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren. Reznyikov köszönetet mondott Ukrajna partnereinek, és hozzátette hogy „az ellenségnek nem lesz kegyelem”.

A brit kormány június elején jelentette be, hogy M270 rakétasorozatvetőket küldenek Ukrajnába. Ezek a rakétarendszerek akár 80 kilométer távolságból is képesek célba találni. Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az M270-hez hasonló hatótávolságú amerikai HIMARS rakétarendszerekkel már több mint harminc orosz katonai logisztikai létesítményt semmisített meg.

Ahogy korábban írtuk, a britektől és amerikaiaktól kapott rakétavetők valóban alkalmasak lehetnek a tüzérségi párbajok megvívására, hiszen igen mozgékonyak, ráadásul olyan GPS-irányítású rakétákat lőnek ki, melyek 80 kilométeres távolságból is lehetővé teszik a pontos célzást – ezzel messze az orosz tarackok lőtávolságán kívülről, néhány próbálkozásból lehet megsemmisíteni az ütegeket.

Ugyanakkor az tüzérségi fölény kialakítására alkalmas fegyverekből az USA és Nagy-Britannia egyelőre csak néhány darabot küldött, és ennyi fegyvertől nem lehet csodát várni. Ezek a fegyverek ráadásul automatikusan az orosz támadások első számú célpontjává fognak válni – ne felejtsük, Oroszország még mindig rengeteg precíziós fegyvert tud bevetni, akár messze az ukrán hátországban.

(MTI, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!