Egy négyéves gyerek is meghalt a Vinnicját ért csapásban

2022. július 15. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

23-ra nőtt a Vinnicjában lakóépületeket és egy kulturális központot ért csütörtöki támadás halálos áldozatainak száma, és még 39 embert keresnek a romok alatt. A rendőrség péntek reggeli közleménye szerint a halottak közül csak hatot sikerült azonosítani, és igen magas a sebesültek száma. A 66 kórházban ápolt ember közül 5 kritikus állapotban van, 34-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek.

Az azonosított áldozatok között van a négyéves Liza Dmitrijeva, akinek utolsó óráit édesanyja posztjaiból tökéletesen lehet azonosítani. Anya és lánya csütörtök délelőtt indultak el babakocsival sétálni a frontvonaltól messze eső, Kijevtől is 300 kilométerre délnyugatra található 370 ezres város egyik forgalmas terére, és épp a Premehoj téren található nagy kulturális központ előtt jártak, amikor az épületbe becsapódott a Fekete-tengeren járőröző orosz tengeralattjáróról indított egyik robotrepülő. A robbanásban Liza életét vesztette, anyja lába pedig leszakadt, őt jelenleg kórházban ápolják. A detonációt követően a helyszínre siető mentőalakulatok által készített képeken már csak a felborult rózsaszín-fekete babakocsi látható:

Fotó: Efrem Lukackij / AP
Fotó: Efrem Lukackij / AP

A becsapódás előtt néhány perccel készült videó:

Oroszország egyelőre hivatalosan nem adott magyarázatot arra, hogyan találhattak el a precíziós csapásokra használt Kalibr robotrepülőkkel ennyire nyilvánvalóan nem katonai célpontokat, de nem hivatalos propagandacsatornákon már elkezdődött annak terjesztése, hogy az épületekben ukrán „nácikat” szállásoltak el.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!