Brazil szélsőjobboldali rontott be egy baloldali beöltözős születésnapi bulira, és agyonlőtte az ünnepeltet

2022. július 12. – 19:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tematikus Lula-bulit tartott ötvenedik születésnapján egy brazil baloldali, de egy szolgálaton kívüli szélsőjobboldali rendőrtiszt hívatlanul behatolt az ünnepségre, és agyonlőtte a munkáspárti aktivistát, aki csaknem bosszút állt gyilkosán.

– számolt be a szombati esetről magyar idő szerint hétfő este a Folha de São Paulo brazil lap.

Marcelo Aloizio de Arruda, a hatalomba való visszatérésre készülődő brazil baloldali Munkáspárt (Partido dos Trabalhadores – PT) egyik tagja 50. születésnapját egy baloldali tematikus beöltözős bulival ünnepelte, melyen az ünnepelt a párt legendás mozgalmár-elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva arcképével díszített pólóban vágta fel a vörös csillagos tortát.

Azonban a Brazília déli részén található Paraná államban, a híres vízesésnél található Foz do Iguaçu városában tartott baloldali bulira felfigyelt a kocsijával a buli előtt elhajtó bolsonarista (azaz a jobboldali populista Jair Bolsonaro brazil elnök hívének számító) Jorge José da Rocha Guaranho, aki „Megjött Bolsonaro!” és – a volt baloldali elnök elleni korrupciós eljárásra utalva – „Lula egy tolvaj!” bekiabálásokkal provokálta az ünneplőket, akik nyilván visszaszóltak, és a rövid szóváltás végén Guaranho azzal hajtott el, hogy „Mindjárt visszajövök”. És tényleg, a szövetségi rendőrség állományához tartozó, szolgálaton kívüli rendőr magához vette lőfegyverét, visszahajtott a buli helyszínére, behatolt az ünnepségnek helyt adó terembe, és lelőtte az ünnepeltet. Azonban a szóváltást követően Arruda – aki a brazil mércével mérve békésnek mondható negyedmilliós város polgárőre volt – már szintén előkészítette saját pisztolyát, és miután Guaranho lövése leterítette őt, a padlón fekve utolsó erejével lelőtte gyilkosát – aki az első beszámolók szerint maga is életét vesztette, később kiderült, hogy kritikus állapotban, de túlélte a rövid tűzpárbajt.

A rendőrség Guaranho jól dokumentált politikai állásfoglalásai ellenére egyelőre csak „vizsgálja” a gyilkosság politikai motivációját.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Brazíliában, mivel a 2022 őszén esedékes elnökválasztási kampányban egymást érik a fenyegetések és fizikai inzultusok – mondjuk négy évvel ezelőtt Bolsonarót konkrétan megkéselték, szóval a „durvul a kampány” abszolút mélypontja még messze van. Ahogy arról már tavaly ősszel írtunk, az erőszakot egész pályafutása során idealizáló jobboldali populista elnök – Donald Trump példáját követve – folyamatosan lebegteti hatalmának nem-demokratikus úton való átmentésének lehetőségét, és törvényi úton próbálja megkönnyíteni támogatóinak fegyverhez jutását. A közvélemény-kutatásokban jelenleg 10-12 százalékpontos hátrányt mértnek Bolsonarónak egy Lulával szembeni versenyben (ez a párharc ténylegesen csak a brazil elnökválasztás október 30-i második fordulójában jöhet létre).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!