Az amerikai elnök fontolgatja, hogy egészségügyi válsághelyzetet vezet be az abortuszszigorítás miatt

2022. július 11. – 06:53

Az amerikai elnök fontolgatja, hogy egészségügyi válsághelyzetet vezet be az abortuszszigorítás miatt
Joe Biden amerikai elnök kerékpározik a Gordon's Pond State Parkban a delaware-i Rehoboth Beachen 2022. július 10-én.Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden hétvégi bringázás közben állt meg, hogy beszéljen pár szót újságírókkal, és ekkor az egészségügyi válsághelyzet lehetőségéről is kérdezték.

Pártja egyes tagjai ugyanis korábban felszólították az elnököt, hogy hirdesse ki a közegészségügyi vészhelyzetet. Azzal érveltek, hogy így a jelenleginél szabadabban hozhatna Biden szabályokat, bevezethetne újító intézkedéseket, másrészt megmutatná, hogy a Biden-kormány igenis nagyon komolyan veszi a nők jogait.

Más párttagok viszont kényelmetlenül érezték magukat az ötlet miatt, mivel egy esetleges veszélyhelyzet valójában szerintük nem hozna jelentős új szabályokat vagy forrásokat.

Az ötlet tehát még nem formálódott döntéssé, ugyanakkor a Fehér Ház nem zárta ki, hogy megtörténik.

„Megkértem a kormányzat egészségügyi embereit, hogy vizsgálják meg, hogy ha ezt megteszem, akkor a döntésnek milyen hatása lenne” – mondta, amikor az újságírók vasárnap erről kérdezték.

Az újságírókkal folytatott rövid intermezzó során az elnök még azzal is viccelődött egy sort, hogy legutóbb, amikor erre bicajozott, és megállt a riporterek és az összegyűlt tömeg közelében, felborult, mert nem tudta kivenni a lábát a lábtartóból.

„Szeretném, ha tudnának egy fontos dolgot – mondta mosolyogva. – Levettem a lábtartó bilincseket.”

Továbbá a Fehér Ház előtt szombaton tüntetőknek is üzent, a Washington Post szerint mégpedig azt, hogy tiltakozzanak tovább. „Fejezzétek ki az álláspontotokat, ez nagyon fontos!” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy szerinte sok dolog van, amit ebben a helyzetben a nők jogaiért tehet a kormányzat, de „alapvetően az egyetlen dolog, ami változtatni fog, ha lesz egy olyan nemzeti törvény, amely visszaállítja a Roe kontra Wade ítéletet. Ez a lényeg.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!