Svédországban és Finnországban gyakorlatoznak a brit vadászgépek

2022. július 10. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) hat vadászgépet küldött Svédországba és Finnországba, hogy a helyiekkel gyakorlatozzanak – írja a védelmi minisztérium bejelentése alapján a BBC.

A vadászgépek jelenlétét a két északi ország kérte a brit kormánytól. A gyakorlatokon brit oldalról részt vesz két F-35-ös vadászgép, négy Typhoon, valamint finn F-18 Hornetek és svéd Grippenek. A gyakorlat célja a három ország közötti védelmi összhang fejlesztése.

Az RAF egyik F-35-öse (jobb oldalt) és Typhoonja egy 2018-as légi bemutatón – Fotó: Ben Stansall / AFP
Az RAF egyik F-35-öse (jobb oldalt) és Typhoonja egy 2018-as légi bemutatón – Fotó: Ben Stansall / AFP

A minisztérium szerint már a két északi ország NATO-csatlakozási tervei előtt is fontos védelmi partnerekként tekintettek rájuk, de most még jelentősebbnek tartják az együttműködést.

Az RAF eddig is rendszeresen részt vett NATO-küldetéseken a szövetség keleti határain, rendszeresen felügyelik Románia és a balti országok légtereit.

Nemrég Finnország is bejelentette, hogy vennének néhány F-35-öst, amit az amerikai Lockheed Martin gyárt. Ezek a brit légierő legdrágább vadászgépei, darabja közel 100 millió fontba (47,8 milliárd forintba) kerül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!