Gerhard Schröder szerint a Krím-félszigetnek orosz kézen kell maradnia

2022. július 10. – 22:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fenn akarja tartani a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a volt német kancellár, Gerhard Schröder – erről a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott. Az MTI szerint Schröder a lapnak arról beszélt: nem hisz abban, hogy katonai megoldással lehet rendezni az ukrajnai háborút, annak csak diplomáciai úton lehet véget vetni.

Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellára a szociáldemokraták és a Zöldek koalíciójának élén. A kormányfői poszt után az Északi Áramlatot építő orosz-német cég felügyelőbizottságában kapott elnöki posztot, majd 2017-től a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg felügyelőbizottsági elnöknek.

Gerhard Schröder egy 2021. decemberi könyvbemutatón – Fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP
Gerhard Schröder egy 2021. decemberi könyvbemutatón – Fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP

Az elmúlt hónapokban többször is bírálták a nyilvánosságban Schrödert, amiért nem határolódott el nyilvánosságban Vlagyimir Putyintól. Vasárnapi nyilatkozata alapján viszont továbbra is kitart a volt kancellár az inkább oroszbarát álláspontja mellett, írja a Süddeutsche Zeitung. Schröder szerint három pontban kellene kiegyeznie a két félnek egymással:

  • A Krím-félsziget maradjon orosz kézen.
  • Ukrajna legyen katonailag semleges.
  • Kijev pedig vegye komolyabban a Minszki megállapodás részleteit.

Szerinte a fegyverszüneti tárgyalások eddigi eredménytelensége is főleg Kijeven múlott, nem Moszkván.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!