Nem biztosították eléggé Abe Sinzó kampányeseményét a japán rendőrök

2022. július 10. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A japán rendőrség beismerte, hogy nem volt elég biztonságos a kampányesemény, ami során pénteken lelőtték az ország volt miniszterelnökét, Abe Sinzót – írja a BBC. A gyilkos, a 41 éves Jamagami Tecuja hagyta, hogy a biztonsági őrök a földre vigyék, és beismerte, hogy saját gyártású fegyverrel lőtte hátba Abét.

A volt miniszterelnökről, a japán politikában betöltött szerepéről és a politikai hagyatékáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

„Tagadhatatlan, hogy több biztonsági probléma is volt”

– mondta Onizuka Tomoaki, Nara rendőrfőnöke. Fényképeken látható, hogy a fagyveres támadó könnyen a volt miniszterelnök mögé került. Szemtanúk azt mondták, hogy Jamagami fegyverrel a kezében sétált Abe mögé, mielőtt kétszer rálőtt.

Abe Shinzó nem sokkal azelőtt, hogy a héttérben álló, szürke inges Jamagami Tecuja hátba lőtte – Fotó: Mainichi Shimbun / Reuters
Abe Shinzó nem sokkal azelőtt, hogy a héttérben álló, szürke inges Jamagami Tecuja hátba lőtte – Fotó: Mainichi Shimbun / Reuters

A rendőrség azt is elmondta, hogy Jamagami mostanában egy gyárban dolgozott az ország nyugati részén. Saját bevallása szerint azért neheztelt Abéra, mert összekötötte egy vallási szervezettel, ami elvileg anyagilag tönkretette az édesanyját.

A Gendai Business azt írja, hogy a néhai dél-koreai vallási és üzleti vezető, Szun Mjung Mun vitatott Egyesítő Egyházáról van szó. A Mun szektaként is ismert Egyesítő Egyházának számos országban, köztük Japánban is vannak tagjai. Az intézményt heves bírálatok érték a világuralomra való törekvés és a tömeges esküvők szisztematikus megszervezése miatt.

A magát messiásnak kikiáltó Szun Mjung Mun 2012 szeptember elején halt meg 92 évesen. Egyházát 1954-ben alapította, amely mára egyes becslések szerint világszerte hárommillió követőt számlál és 194 országban van jelen.

A sokak által szektaként nyilvántartott intézmény nem csak a tömeges esküvők miatt szerepelt sokat a hírekben, de azért is, mert multimilliárdos vallási és üzleti birodalmat működtet.

Az MTI szerint a rendőrség a merénylő otthonában több hasonló, kézzel készült lőfegyvert is talált, és a korábban tengerészként szolgáló Jamagami bevallotta, hogy bombát is akart gyártani, de végül inkább a puska mellett döntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!