Az orosz hadsereg bemutatja, miért nem jó ötlet géppuskával hatástalanítani a légvédelmi rakétarendszert

2022. július 7. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rengeteg olyan videót lehetett látni a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború kezdete óta, amiken ukrán katonák büszkélkednek az oroszoktól elfoglalt – nem kevés – hadieszközzel. Ebbe az információs háborúba akarhatott beszállni az a két orosz katona, akik egy hasonló videó elkészítésére szándékoztak, a dolog viszont nem leglepő módon a lehető legrosszabban sült el.

A terv az lehetett, hogy virális videót alkotnak egy, az ukránoktól megszerzett SZ-300-as föld-levegő rakétavédelmi rendszer elpusztításával. Minderre lényegében közvetlen közelről, egy a magyar hadsereg által is használt PKM géppuskával vállalkoztak. A videóhoz álcázó ruházatot és ballisztikus sisakot is felvettek, ám azok vajmi kevés védelmet nyújtottak az ellen, amit magukra szabadítottak.

A PKM-mel ugyanis közvetlenül az SZ-300-as légvédelmi rakétarendszer rakétáit vették célba, amik alapból mintegy 100 kg repesz-romboló töltett hordoznak, emellett pedig jelentős mennyiségű szilárd rakéta-hajtóanyagot is magukba foglalnak. A lövés leadása után a rakéta lényegében azonnal berobbant.

A War Zone szakértői szerint szinte kizárt, hogy a felvételt készítő és a lövést leadó két orosz katona túlélte volna a robbanást. A katonai szakblog szerint egyébként nem tudni, hogy az ukrán SZ-300-as elromlott, kifogyott üzemanyagból, vagy katonai akció során került orosz kézre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!